TOP

2020.08.04. 06:59

Felújítják a megyei könyvtár épületét Békéscsabán

Elrajtolt a minap Békéscsabán a megyei könyvtár épületének felújítása, a beruházás közel félmilliárd forintból valósul meg. Közben folyamatosan épül a Munkácsy-negyed, több helyszínen.

Licska Balázs

20200803 Békéscsaba Munkácsy negyed építése megfelelő ütembe halad Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Év végén érhetnek véget a munkálatok a Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár környékén – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

Nagy részben elkészültek a Derkovits soron, a bibliotéka mellett a vadonatúj járdaszerkezeten túl a térburkolatok és a tervezett parkolók. Jelenleg a megyei könyvtár és a Kossuth ház közötti parkolók átépítése, a Kiss Ernő utcai járda- és térburkolatok megújítása, valamint a megyei könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ közötti terület átépítése zajlik.

– A jövőben befejezik ezeket a munkálatokat, és utcabútorokat, biciklitámaszokat, látogatóirányítási rendszereket, térfigyelő kamerákat telepítenek, illetve a növényzetet is rendbe teszik – folytatta. A kivitelező a Széchenyi utcában, a Kossuth tér és a Csabagyöngye Kulturális Központ közötti szakaszon is korszerűsíti a járdát, valamint kovácsoltvas közvilágítási kandelábereket telepít.

Fotó: Imre György

Bár jövő év elején kell végezniük a szakembereknek a Derkovits soron, a múzeum és a kormányhivatal közötti, a városháza mögötti részen, vélhetően hamarabb befejezik a munkálatokat. Kiselemes járdaburkolatot készítenek; továbbá a polgármesteri hivatal hátsó bejáratánál falazzák a kis méretű téglaszerkezetű, kovácsoltvas betétes kerítést.

– A felújítási munkálatok nagyjából negyedével végzett a kivitelező a Munkácsy Emlékháznál, a volt Steiner-Omaszta-kúriánál – mondta dr. Sódar Anita, hozzátéve, a teljes beruházás itt 2021 elején ér véget.

A földszinten elkészültek az erős- és gyengeáramú védőcsövezési, valamint elektromos vezetékek szerelési munkáival, a kapcsolódó szerelőkőműves helyreállításokkal. Beépítették az épületgépészeti csővezetékeket. A műemléki előírásoknak megfelelően teszik rendbe a külső ablakokat, ajtókat. A melléképület belső helyiségeinek építőmesteri munkáit; az elektromos és épületgépészeti vezetékeléseket, csövezéseket befejezték. Egy góré is készül, annak alapozása ugyancsak véget ért.

A jövőben a volt kúria padlásterében folytatódnak az épületgépészeti szerelések, illetve az egész épületben a festő-mázoló munkák. Lényeges elem lesz a zöld szalon mennyezetének restaurálása, továbbá a park felőli teraszon árnyékoló napvitorlát szerelnek fel. A beruházás végén épületgépészeti és elektromos szerelvényezések készülnek. Hogy biztosítsák az elkészült épület biztonságát, riasztókat, kamerákat és automata tűzjelző rendszereket telepítenek.

A Munkácsy Emlékházzal szomszédos Omaszta-parknál, valamint a Gyulai út 1. szám előtt is várhatóan idén év végén, jövő év elején végez a kivitelező. Az Omaszta-parknál most sétányokat alakítanak ki, a közeljövőben építik ki a kúria melletti téglaburkolatokat, a parkvilágítást és az automata öntözőrendszert. Később növényeket telepítenek és utcabútorokat helyeznek ki.

A Gyulai út 1. szám alatti irodaépület előtt a közös használatú gyalog- és kerékpárutat szétválasztották, folyamatban van a területen lévő parkolók átépítése. Elkészült a különálló bicikliút, valamint telepítették a közvilágítási kandelábereket. A jövőben befejezik az úttal párhuzamos parkolókat, illetve vadonatúj térköves járda készül a Gyulai út páratlan oldalán.

Átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, és az megkapta a munkavégzési engedélyt is, így ténylegesen is elrajtolhat a megyei könyvtár épületének felújítása – mondta dr. Sódar Anita.

A beruházás közel félmilliárd forintot tesz ki: 355 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében érkező támogatásból fedeznek, és hogy a fejlesztés megvalósulhasson, az önkormányzat saját forrásból további 110 millió forintot biztosít.

A munkálatok során szigetelik a homlokzatot és a zárófödémet, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik az épület központi fűtő- és hűtőrendszerét, valamint napelemes rendszert telepítenek.

Első lépésként a földszinti folyosón és a földszinti kölcsönzőtérben indultak el a munkálatok, így a bibliotéka épületén belül két héten keresztül csak a kijelölt területen lehet közlekedni. A könyvtár a szokásos rend szerint nyitva tart, és a portán van ügyeletes, aki a látogatókat tájékoztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában