Modern Városok Program

2020.08.25. 17:25

Egyedi berendezésekkel képzik a jövő nyomdászait Békéscsabán

A végéhez közeledik a nyomdaipari tudás- és képzőközpont kialakítását célzó, mintegy kétmilliárd forintos beruházás a Modern Városok Program keretében Békéscsabán, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium telephelyén. Sántáné Fazekas Tünde, a központ vezetője ismertette, milyen különleges, egyedi gépek érkeztek, és hogy azokban milyen lehetőségek rejlenek.

L. B.

20200819 Békéscsaba Nyomdaipari tudásközpontba megérkeztek a nyomdagépek Fazekas Tünde mutatta be Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Ez egy hatszínes, keskenypályás flexo nyomógép, amely tekercses nyomathordozóra dolgozik – mutatta elsőként a Mark Andy márkájú berendezést Sántáné Fazekas Tünde. Ezzel öntapadók, csomagolóanyagok gyárthatók, papírra, fóliára egyaránt lehet vele nyomtatni. Érdekesség: kivágja a címkéket, és közben a hulladékot is eltávolítja.

Kiemelte, környezetbarát megoldásban, gépben gondolkodtak. Ennek mentén a berendezés LED-es UV-technológiával dolgozik, ami azt jelenti, hogy a festék a papíron UV-sugárzás hatására szárad, az UV-sugárzást pedig LED-es lámpák biztosítják. Így a hagyományos UV szárításhoz képest jelentősen kevesebb energiát használnak fel, valamint a hőkibocsátás is kevesebb.

Sántáné Fazekas Tünde, a központ vezetője ismertette a a beruházás keretében érkezett gépeket /Fotó: Imre György/

– Nagy előrelépés a szakmai oktatásban, hogy az ofszet technológia mellett a flexo nyomtatást is behatóan tanulmányozhatják a fiatalok, mivel a környéken és az országban is sok ilyen berendezés található, így a tudásuk szintén piacképesebb lesz – jelezte.

A következő teremben egy méretes, digitális eszközzel összekapcsolt könyvkötő gépsorhoz kalauzolt. Mint fogalmazott, ezzel pendrive-ról, tehát egy apró adathordozóról is tudnak néhány perc alatt kész kiadványt nyomtatni. A nyomandó állományt a gép szerverén feldolgozzák, az eszköz a kinyomtatott belső íveket könyvvé rendezi, majd meg is ragasztja a kötet gerincét. Ezután felteszi rá a borítót, majd a három oldalán körülvágja. Így pillanatok alatt egy teljesen használatra kész könyvet kaphat a kezébe az, aki a berendezések mellett áll. Fontos, hogy kis példányszám esetében is költségtakarékosan nyomtathatók, köthetők kiadványok ezzel a megoldással.

– Amiben szintén különleges, hogy ebben a felépítésben az országban sehol máshol nincs ilyen gépsor – folytatta. A lánc több ponton is megszakítható, így például másik nyomtatón kinyomtatott íveket is fel tud dolgozni, illetve lehet külön csak a ragasztó vagy csak a vágó egységet működtetni.

Egy következő helyiségben egy hatalmas asztalhoz hasonló, Océ Arizona márkajelzéssel ellátott géphez vezetett. A tintasugaras elven működő, nagy formátumú berendezéssel óriásplakátok, műanyag, plexi, fa- vagy üvegfelületek nyomtathatók elsősorban dekorációs célra. Arra is lehetőséget ad, hogy sok-sok festékrétegből készítsenek 2,5 dimenziós nyomatot, amelynek bizonyos részei kitapinthatóak lesznek. Így különleges hatású felületek jönnek létre, például egy valósághű festmény is kinyomtatható.

Egy másik teremben egy olyan, különféle késekkel ellátott gép kapott helyet, amelynek segítségével különféle anyagokból lehet meghatározott formákat kivágni, akár papírból, kartonból, rétegelt lemezből, műanyagból, PVC-ből, habosított anyagokból. Így nagyon kreatív reklámtárgyak, kínáló polcok készíthetőek, és nagyon fontos szerepe van a csomagolások tervezésében és egyedi dobozok készítésében.

A központ vezetője egy következő helyiségben arról beszélt, hogy immár nyomóformákat, azaz kliséket is tudnak majd készíteni. Ez hatalmas előrelépést jelent, hiszen a munkaerőpiacnak szüksége van klisékészítő szakemberekre is, az ő képzésük eddig nem volt igazán megoldott. Az sem elhanyagolható, hogy a nyomtatáshoz a tanműhely el tudja készíteni magának a nyomóformákat.

A szakma is büszke a tanműhelyre

A gépek között vannak rendkívül precízek, érzékenyek is, amelyek mikrométerekben vannak beállítva, bekalibrálva, és teljesen pormentes környezetet igényelnek. A megfelelő hőmérséklet biztosítása az adott helyiségben szintén egy igen modern rendszer segítségével valósul meg, így lehetőség lesz az egyik gépterem hűtésére, miközben máshol esetleg fűteni kell majd.

A kiadványok tervezésére, a nyomtatás előkészítésére három terem áll a diákok rendelkezésére, több mint hatvan rendkívül komoly Macintosh gépet szereztek be a szükséges nyomdai szoftverekkel együtt. Minden szaktantermet interneteléréssel és digitális táblával láttak el.

Sántáné Fazekas Tünde, a központ vezetője elmondta, a gépeket beszállító cégek is büszkék arra, hogy ilyen berendezésekkel szerelik fel a tanműhelyet, szívügyüknek tekintik az oktatást, a szakemberképzést. Hozzátette, a pedagógusoknak is fel kell nőniük a feladathoz, hiszen eddig ilyen korszerű berendezésekkel nem dolgozhattak. Folyamatosan tanulják ők is a technológiát, nézik a gépekben rejlő lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában