Ki mit tud?

2020.08.31. 11:29

Ádám valamikor a Kondorosi Csárdát is szeretné eltüntetni

A közelmúltban megtartott Békés megyei Ki mit tud? döntőjében mind a közönséget, mind a zsűrit elvarázsolta bűvészmutatványai­val Szappanos Ádám. A tizenkilenc éves fiatalember produkciójában a humor, a zene és a trükkök lendületes egységet alkottak. Ádám végül a versengés harmadik helyén végzett.

Papp Gábor

Szappanos Ádám kártyatrükkökben is erős /Fotó: BMH/

A grafikusvégzettségű tehetség már hét éve, 12 éves kora óta foglalkozik bűvészkedéssel.

– Akkoriban nagy népszerűség mellett futottak a tévében Uri Geller és az Álarcos mágus műsorai. Azt hiszem, én is tőlük kaptam kedvet ahhoz, hogy kipróbáljak néhány trükköt – idézte fel indíttatását. – A szüleim azután megajándékoztak a Rodolfó bűvésztáskával. Az első két mutatványt még édesapám segítségével sajátítottam el, majd a kapcsolódó füzetből már magam haladtam tovább.

Kérdésünkre Ádám elárulta, nagyon gyorsan kiderült, hogy a hobbi bevált, mellesleg olyan dolgot csinálhatott, amelyet mások nem.

„Tesztalanynak” mindig a családja számított, majd kisebb közösségekben is megcsillogtatta bűvésztudományát. Az első hivatalos fellépése két évvel ezelőttre datálódik, amikor egy gyulai gyermektáborban húsz-huszonöt általános iskolás előtt mutatkozott be. Azóta pedig egyre több helyre hívják, a Csaba Centerben, a Csabagyöngyében, nagyobb cégeknél és számos egyéb rendezvényen is találkozhatott már vele a közönség.

Szappanos Ádám kártyatrükkökben is erős /Fotó: BMH/

– Érdekes érzés látni az emberek meglepődött arckifejezését egy-egy trükk után. Örülök, amikor azt tapasztalom, hogy leköti a közönséget az, amit csinálok – tette hozzá. A bűvész nem titkolta, az elmúlt hét évben megtanulta, hogy akár hónapokig is kell dolgozni egy-egy műsorszámon.

– Önmagában egy-egy mutatványt viszonylag gyorsan meg lehet tanulni – folytatta a gondolatot. – Ugyanakkor az még nem elég, teljesen biztossá kell tenni, tovább kell formálni, hogy a nézőknek is szórakoztató legyen.

A fiatalember a Békés megyei Ki mit tud? döntőjében egy kötéllel végzett olyan bűvészmozdulatokat, amitől a nézők csak kapkodták a fejüket. Mint megtudtuk, először ez egy beszéddel kísért szám volt, ám Ádám később úgy döntött, hogy szórakoztatóbb, ha azt inkább zenével és humorral fűszerezi. A zenei aláfestés egésze és a poénos részek túlnyomó hányada a saját választása. Utóbbiban – ahogyan fogalmazott – bűvészcimborái is besegítettek.

– Mindezek szerintem nagyon fontos részei a szórakoztatásnak – tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy mit tart a legfőbb céljának a bűvészkedésben elmondta, ha David Cooperfield egy alkalommal „eltüntette” a New York-i Szabadság-szobrot, akkor talán egyszer majd ő is szeretné lakóhelye nevezetességét, Kondoros legendás csárdáját elvarázsolni.

– Ez persze még igencsak idő kérdése – hangsúlyozta Ádám, aki egyébként frontembere a ViharSarok BűvészKlubnak, amely nevének megfelelően elsősorban a hobbi Békés megyei, de távolabbi helyeken is élő művelőit fogja össze. Éppen a közelmúltban rendezték meg hagyományos találkozójukat, de workshopok, szemináriumok szervezése is fűződik a nevükhöz. A tehetség emellett Facebook- és Instagram-oldalán, illetve honlapján is folyamatosan oszt meg információkat legújabb trükkjeiről, és a legfontosabb vele kapcsolatos hírekről.

Kiválóan játszik zongorán is

Szappanos Ádám a ­bűvészet mellett egészen kis kora óta zongorázik, egy rockzenekarban billentyűzött is. Emellett pedig kosárlabdázni szeret.

– Jelenleg a szakmámban, grafikusként szeretnék elhelyezkedni, de hosszú távon bízom benne, hogy később főhivatásként bűvészkedhetek. Erre jelenleg Magyarországon elsősorban Budapesten van lehetőség, de ki fog derülni, hogy mit hoz a jövő – mondta Ádám, aki egyébként hetente 8–10 órát gyakorol a legjobb mutatványok érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában