Békés megye

2020.07.17. 17:29

Sokan még az utcán is felteszik a maszkot

Május eleje óta a vidéki üzletekben, tömegközlekedési eszközökön is kötelező védőmaszkot viselni. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint, az utcán, a szabad levegőn az egészséges embereknek nem kell eltakarniuk a szájukat és az orrukat, ­utóbbi csak azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak. Utánajártunk, a járvány mérséklődése után mennyire maradtak szabálykövetők és mennyire tartják fontosnak a védőeszközt a Békés megyeiek.

Nagy Szilvia

202007014_Megkérdeztük_maszk viselés_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: Bencsik Adam

A muronyi élelmiszerüzletben dolgozó Kovács Tiborné hangsúlyozta, amikor az új szabályozás megjelent, az emberek még sok esetben nem vették komolyan az előírást, de kis idő elteltével szinte kivétel nélkül feltették a maszkot. A bolti eladó elmondta, két-három hete, a fertőzésszám csökkenése óta a lakosok ismét kicsit lazábban veszik a szabályokat, de mindig figyelmeztetik őket.

Hozzátette, a helyiek és az átutazók is belátják, jobb elkerülni a bajt.

Hétköznap délelőtt sokan vásároltak a békéscsabai Százas ABC-ben. Minden betérő az előírásoknak megfelelően, eldobható orvosi vagy mosható és többször felhasználható, színes textilmaszkban érkezett. Petrovszki Éva elmondta, a vásárlók csaknem mindegyike hordja a védőeszközt, vagy pedig sálat tesz a szája és az orra elé. A pénztáros hozzátette, a koronavírus megjelenésekor náluk is kellett a biztonsági őrnek figyelmeztetnie az embereket, ma azonban a maszkviselés már mindenkinek teljesen természetes.

Sokan hordanak mintás, kimosható szájmaszkot /Fotó: Bencsik Ádám/

A megyeszékhely belvárosában lévő Lipóti pékség előtt eközben türelmesen várakoztak az emberek. Elmondták, önszántukból nem tolonganak bent, hiszen a helyiség nem túl nagy, két vásárló viszont kényelmesen elfér és így biztonságosabb is. Túri Ildikó elárulta, a pékség vásárlói szabálykövetők, szinte mindenkin van szájmaszk, aki pedig véletlenül otthon felejti, annak azonnal szólnak és kisegítik. Az eladó hozzáfűzte, az idősávok betartásával több gond volt, a maszkviselést hamarabb megszokták a vevők.

Figyelmemet nem kerülhette el, hogy a csabai utcákon is sokan sétáltak, kerékpároztak maszkban. Váry Sándorné elmondta, hogy ő félni nem fél a betegségtől, de a koronavírus megjelenése óta inkább kint is takarja az orrát, a száját és nagyon odafigyel a higiénés szabályok betartására, sokszor mos kezet. A nyugdíjas békéscsabai hölgy hozzátette, a bevásárlást a karantén idején is maga intézte, nem is tudott és nem is szeretett volna mást megbízni ezzel.

Az általam megkérdezett középkorúak és idősek egyöntetűen azt mondták, jó lenne, ha a fiatalok is komolyan vennék az előírásokat. Erre reagálva egy Lencsési lakótelepen élő fiatal édesanya kiemelte, minden üzletben, közintézményben gond nélkül viseli a maszkot, viszont kétéves kislánya miatt nagyon aggódott a kezdetekben. Elmondta, hogy több orvos véleménye is alátámasztotta megérzéseit, miszerint ilyen kicsi gyermeknek egészségtelen lehet a szájmaszk. Hozzátette, mivel az izgő-mozgó picik számára a viselése nem megszokott, akármennyire divatos és színes, zavaró, sokszor megérintik, piszkos kézzel nyúlnak hozzá. Kiemelte, ez nagyobb veszélyt jelent, mintha nem lenne rajtuk semmi. Hozzáfűzte, örült, hogy később a jogszabályok már nem tették kötelezővé a hat év alatti kisgyermekek maszkviselését.

Varga Péter, békéscsabai biztonsági őr: – A boltokban felteszem a szájmaszkot, a kezdetek óta a mosható változatot használom. Kint a levegőn csak akkor hordom, ha nagyobb a tömeg körülöttem, például a piacon vásárolok. Tartok a vírusfertőzéstől, a karantén időszakát sem volt könnyű átvészelni. Végig dolgoztam, szerencsére körülöttem általában nincsenek sokan a munkahelyen.

Deákné Jeges Erzsébet, békéscsabai­ nyugdíjas: – Én rendszeresen hordom az üzletekben és az utcán egyaránt. Külterületen lakom, ott nincsenek sokan, de ha én véletlenül fertőzött vagyok, a maszk viselésével meg tudok másokat védeni. Kicsit kellemetlen takarni az arcom egy részét, de inkább ezt vállalom, mint a kórházi ellátást. Bármilyen meleg van, a gumikesztyűt is felveszem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában