automata mérőállomás

2020.07.23. 14:35

Nyolc héten át mérték a levegő minőségét Csabán

Az elmúlt időszakban több alkalommal is mérték Békéscsabán a levegő minőségét, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereivel együtt megnézték, hol lenne érdemes automata mérőállomás telepíteni – ismertették közleményükben a városfejlesztési cégnél.

L. B.

Emlékeztettek, miszerint a békéscsabai önkormányzat és a városfejlesztési nonprofit kft. partnerként vesz részt több településsel együtt a HungAIRy LIFE néven futó projektben, amely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. irányításával valósul meg.

Békéscsabán jelenleg nem működik automata mérőállomás, ezért a levegőminőség állapotát négyszer kéthetes szabványos mérésekkel vizsgálták a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. mobil mérőállomásának segítségével. A mobil mérőállomás helyét az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársának közreműködésével jelölték ki, a műszert Jaminában, a rendelőintézet udvarán helyezték el. Ezzel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársai ugyancsak időszakos méréseket végeztek a Lencsési lakótelepen is.

A projekt keretében az évszakonkénti négyszer kéthetes mérések befejeződtek, és a napokban a meteorológiai szolgálat szakembereinek segítségével megnézték, hol lehetne elhelyezni az automata mérőállomást, felmérték a helyszínek környezetét is. Ezek alapján jelölik majd ki a későbbiekben a műszer helyét.

Ezt követően szerzik be a mérőállomást, és ha az megépül, akkor Békéscsaba is csatlakozik az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, valamint széles körben áttekinthetik Magyarország levegőminőségét, különös tekintettel a nagyobb településekre – ismertették a városfejlesztési cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában