BÉKÉS MEGYE

2020.07.07. 19:44

Környezetkímélő üzemmódban, nejlonmentesen vásárolhatunk

Július 3-án volt a zacskómentes világnap, amit 2008 óta tartanak meg. A katalán kezdeményezők eredeti célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a nejlonzacskók környezetkárosító hatásaira. Az 1970-es évek óta létező és világszerte használatos műanyag könnyű, vízálló, mindenhol elfér, praktikus. De vajon tényleg olcsó is? Milyen ára van a több mint negyven éve tartó használatnak?

Nagy Szilvia

20200702 Békéscsaba Pocsaji Csilla csomagolásmentes bolt tulajdonosa Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Pocsaji Csilla elmondta, akkor gondolkodott el igazán környezetkímélő megoldásokon, amikor saját háztartást kezdett vezetni: – Helyi termelőknél kezdtem el vásárolni, de visszás érzésem támadt. Olyan tíz percig használt nejlonzacskókat dobtam ki, melyek ötszáz, nyolcszáz, ezer év alatt bomlanak csak le.

Békés megye egyetlen csomagolásmentes boltjának tulajdonosa hozzátette, később már mindent műanyag zacskó nélkül vásárolt, de még nem hordott magánál vászontáskát, ezt nevezi viccesen piramisépítő szakasznak. – Ilyenkor az ember már valamennyire tudatos, és eldobható zacskók helyett a kezében tornyozza fel a megvásárolt árucikkeket.

Pocsaji Csilla hangsúlyozta, a zacskómentes kezdeményezéshez európai mozgalmak és szövetségek is csatlakoztak, de a változás valójában az egyén kezében van. Szerinte apránként kell haladni, és akkor látható, hogy a környezetkímélés nem jár lemondással.

Pocsaji Csilla elmondta, a zacskómentes kezdeményezés már sokakat elért /Fotó: Imre György/

– Ha lecseréljük a fogkefénket, esetleg komposztálunk, már nagyon sokat teszünk a bolygóért. Komposztálás közben pedig szembesülhetünk azzal, mennyi élelmiszert dobunk ki – világított rá. Hozzáfűzte, ha megnéznénk a saját szemetesünk tartalmát, megdöbbennénk pazarló szokásainkon. Osztja a környezetvédők elképzelését, miszerint az újrahasznosítás csak a végső lépés. Először ellen kell állni a kísértésnek, ami azt jelenti, hogy nem szabad megvásárolni felesleges dolgokat, mérsékelni kell a fogyasztást, az alapanyagként megvásárolt termékeket pedig fel is kell használni. – A július egyébként is a műanyagmentes hónap. Ha egy hetet vagy akár csak egy napot kipróbálunk műanyag használat nélkül, komoly sikerélményt adhat, láthatjuk végre, mi az, ami működik és beépíthető az életünkbe.

Barabás-Szabó Gabriella néhány hónap alatt változtatott vásárlási szokásain: – Nálam a kíváncsiság volt a fő motiváció. Ma már mindenből pont annyit és úgy vásárolok, amennyire szükségem van. A csomagolásmentes üzlet eladója hozzátette, lecserélte a fogkeféiket olyanokra, amit kifőzni, esetleg komposztálni tud. Elmondta, ma már a takarításhoz is olyan szereket használ, melyek környezetkímélőek és nem jelentenek veszélyt a kisfiára.

Réger Wanda elárulta, ő a szülői házból, édesanyjától hozta magával a szelektív szemétgyűjtés jó szokását. A huszonhét éves békéscsabai hölgy külön gyűjti a kupakokat, aminek értékét végül beteg gyerekek javára fordítják.

– A tudatos vásárlással pénzt takarítunk meg. Mióta az eszemet tudom, tanulok, de füzetet még soha életemben nem vettem. Réger Wanda használt papírok, számlák üres oldalait fűzi össze, azokra jegyzetel az egyetemen is. Fűszereit üvegekben tartja, a műanyag flakonokból például virágtartókat készít. Nála a használt pólókból felmosórongy vagy szőnyeg lesz. Nagyon ritkán fordul elő, hogy bolti árucikkeket zacskóba pakol, ha mégis, akkor a nejlon szemét helyett a konyhába kerül, sütemény-, torta- vagy mézeskalács-díszítőként végzi.

Minden változás egyéni felelősség

Az eldobható műanyag zacskó nyersolajból készül, azaz véges erőforrásból. Már a gyártás is környezetszennyező, többe kerül, mint gondolnánk, és a naponta kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a Föld. Az úgynevezett lebomló műanyagok sem jelentenek megoldást, ugyanis csak ipari körülmények között válnak ártalmatlanná. Az újabb találmányok drágák, nem felkapottak. Amíg megvesszük az eldobható termékeket, addig a gyártásuk sem áll le. A mi felelősségünk, hogy környezetünk védelmébe energiát fektessünk és tudatosabbakká váljunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában