karantén

2020.07.23. 11:29

Az összezártságban nőtt a konfliktusok száma Békésben is

A koronavírus-járvány miatt sok család kényszerült otthon maradni, sőt a kijárási korlátozás ideje alatt szinte a nap egészét a négy fal között töltötte. Ennek pozitív hozadékaként megnövekedett az egy háztartásban élők együtt töltött, minőségi ideje. Azonban az együttműködés a szülők szabadságának csökkenésével legtöbbször nehezebbé vált és a feszültség otthon összpontosult. Ennek ellenére Békés megyében a házasság felbontására irányuló perek száma nem nőtt a tavalyi év első félévéhez képest.

Nagy Szilvia

Galambosné Varjú Blanka családterapeuta elmondta, nem mindegy, hogy az összezártság kis élettérbe szorította-e a családot, adott esetben egy nyolcadik emeleti, kétszobás panelba, avagy kertes házba.

– Ha a kijárási korlátozás idején nem volt elegendő az élettér, emellett a digitális oktatáshoz, vagy a home office munkához szükséges megfelelő technikai felszereltség is hiányzott, akkor máris nőtt feszültség – sorolta a családterapeuta és mentálhigiénés szakember. Hozzátette, azokban a családokban, ahol iskoláskorú gyermek él, a tanuláshoz nélkülözhetetlenné vált a szülői segítségnyújtás.

A feszültség otthon összpontosult /Illusztráció: Shutterstock/

– Tapasztalataim szerint megszaporodtak a konfliktusok, hiszen egyszerre szakadt a szülők vállára minden munkahelyi gond és a gyermekek tanulmányaival, ellátásával összefüggő teendő is, ráadásul összezártságban. Ilyen különös élethelyzetben fontos, hogy milyen a család kommunikációja, konfliktuskezelési képessége – tette hozzá.

A családterapeuta kiemelte, erőből semmit sem lehet megoldani, viszont mindent ki kell mondani. Ha higgadtan, megbántás nélkül tudunk beszámolni saját érzéseinkről, frusztrációnkról, akkor megmaradhatunk az egészséges vitatkozás szintjén. Elmondta, ha az egyén képes felismerni a saját és mások érzéseit, azokra adekvátan képes reagálni és tárgyilagosabban fogalmaz, akkor nehezebben alakul ki krízis. A szakember hozzátette, a karantén időszaka mindannyiunkat vizsgáztatott: otthon, az utcán és a családban is. Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet kapaszkodót, elmondta, fontos a személyes és a párkapcsolati önismereti munka.

– A témában világszerte elismert szakemberek könyveit olvashatjuk, jó szívvel ajánlom például Thomas Gordon vagy Vekerdy Tamás gondolatait – emelte ki Galambosné Varjú Blanka. Elmondta, hogy az emberek a legkönnyebben olyan természetes erőforrásokhoz is nyúlhatnak, mint a könyvek, filmek, beszélgetések vagy az interneten megtalálható pszichológiai témájú előadások. Személyes véleménye, hogy az utóbbi időszakban a fogyasztói társadalomban az emberi kapcsolatok is fogyasztási cikkekké degradálódtak.

Hozzáfűzte, míg az ükszüleinkben fel sem merült a válás gondolata, ma már természetes, hogy szüleink problémáikra ezt a „megoldást” választják.

Galambosné Varjú Blanka elmondta, a krízis még nem ért véget, „billegnek” a munkahelyek, sok szülő szabadsága elfogyott, ha azonban a párkapcsolat alapvetően rendben van, a felek fejlődni tudnak, akkor fel sem merülhet a válás gondolata. Ébernek kell lenni, hiszen az esetleges krízishelyzetek nyomán a gyermekek otthon tanulják meg, hogyan kell felállni és újrakezdeni. Ha kellően odafigyelünk, láthatatlan kincsestárat adhatunk tovább nekik.

Többen keresték fel a szakembert

Hírportálunk megkérdezte a Gyulai Törvényszéktől, nőtt-e a válások száma az elmúlt időszakban. Dr. Marton Erika sajtószóvivő nemleges választ közölt, tájékoztatása szerint a megyénkben működő hét járásbíróságra tavaly januártól június végéig 450, míg idén ugyanebben az időszakban 438 házasság felbontása iránti ügy érkezett. Galambosné Varjú Blanka családterapeutát viszont többen keresték fel. A mentálhigiénés szakember elmondta, a pszichodráma módszerét gyakrabban a nők veszik igénybe, a saját önismeretük fejlődése azonban jó esetben kihat a férfi társra is. Kiemelte, bár ez a ritkább, optimális esetben a felek együtt lépnek ügyük érdekében és párkonzultációra mennek. Utóbbit meglepő módon gyakrabban kezdeményezik a férfiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában