Biztos Kezdet

2020.07.26. 15:25

A mezőgyáni gyerekházban a szülők is szerephez juthatnak

Pár hete indították be Mező­gyánban a Biztos Kezdet Gyerekházat, ahol a három év alatti gyerekeket és szüleiket, esetleg nagyszüleiket várják. Az intézményvezető elmondta, különféle programokat, foglalkozásokat szerveznek, erősítenék a szülők és gyermekeik közötti kapcsolatot. Az egyik anyuka szerint jó, hogy van egy hely, ahol a nagyjából egykorú kicsik együtt játszhatnak, valamint a családok is megismerhetik egymást.

Licska Balázs

20200717 Mezőgyán Beindult a Biztos Kezdet Gyerekház. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A hét hónapos Marcell hol hason feküdt, hol felült, és úgy nézegette a kezébe adott játékokat, miközben testvére, a hatéves Tamás folyamatosan válogatott a polcon lévő játékszerek között, de leginkább a kockák tetszettek neki. Aztán betévedt a piactérről Levente is, aki szintén a színes építőelemekért volt oda, örömmel, mosolyogva vitte és mutogatta azokat a felnőtteknek.

– Július elején, néhány hete indult be a Biztos Kezdet Gyerekház – mesélte Dani Attila, Mezőgyán polgármestere, hozzátéve, az intézményben a három év alatti gyermekeket és szüleiket várják. Mint fogalmazott, nem gondolta volna, hogy ekkora érdeklődés övezi majd a régi gondozóház épületében kialakított helyet; ezért szerinte dicséret illeti a szakembereket, akik remekül előkészítették a terepet, megismertették a szülőkkel a lehetőséget és azt, miért érdemes betérni a gyerekházba.

Levente, Tamás és Marcell is rendszeresen megfordul a gyerekházban /A szerző felvétele/

Rengeteg játékkal és sok-sok közösségi, például az ünnepekhez kapcsolódó rendezvénnyel várják a gyerekeket és szüleiket, esetleg nagyszüleiket a gyerekházban – jelezte Király Judit Andrea, az intézmény vezetője. Az a cél, hogy erősítsék a szülők és gyermekeik közötti kapcsolatot, valamint a szülők kompetenciáit, például háztartási alapismereteit. A családok, az anyukák szintén jobban megismerhetik egymást, a gyerkőcöknek pedig könnyebbé válhat az óvodai beszoktatás, ha kialakítanak nekik egy napi rutint.

– Előfordul, hogy csak két-három, de van, hogy akár kilenc-tíz kicsi is van egyszerre – folytatta a szakember. Vannak, akik reggel 7–8 órakor mennek az intézménybe, de akadnak, akik csak 11 óra körül, ebben egyébként nincs megkötés. Kiemelte: egyre többen látogatják a helyet. Akik érintettek lehetnek és eddig nem vették igénybe az ingyenes szolgáltatást, azok figyelmét családlátogatás keretében felhívják a lehetőségre, hangsúlyozva, mindez értük van. Mezőgyánban egyébként 28 három év alatti gyermek van.

Király Judit Andrea elmondta, a gyerekeket fejlesztőjátékokkal várják, no meg például tízóraival, amit a szülőkkel közösen készítenek el. A programok, foglalkozások során igyekeznek felhívni az anyukák figyelmét többek között az egészséges táplálkozásra, bemutatják például, hogyan lehet bébiételeket készíteni. Mosógép már van, szárítógép pedig lesz, mint ahogy fürdőszobát is kialakítanak szülőknek és kicsiknek egyaránt, ezekkel segítve az esetleg rászoruló családokat.

– Jó, hogy van egy hely, ahol a gyerekek együtt játszhatnak és összeszokhatnak, illetve, ahol a szülők is megismerhetik egymást – mondta Papp Judit, Marcell és Tamás édesanyja. Hozzáfűzte, amióta megnyitott az intézmény, azóta járnak rendszeresen. Hogy mikor, az változó, főleg attól függ, hogy a kicsik mikor kelnek fel. Általában 9 és 10 óra között térnek be a gyerekházba és egy órát töltenek ott. Az eddig tapasztaltak alapján úgy véli, sok mindenre ad lehetőséget az intézmény, és ami a legfontosabb számára, hogy a gyerekek közösségben lehetnek.

Ötvenötmillió forintot nyertek

A Biztos Kezdet Gyerekház bein­dítására közel 40 millió forint támogatást nyert el az önkor­mányzat az úgynevezett EFOP keretében – tájékoztatta lapunkat Dani Attila polgármester. Ebből biztosíthatják az ingyenes programokat, szolgáltatásokat, valamint a szakemberek fizetését. Hozzátette, az intézmény infrastrukturális hátterének kialakítására – azaz a volt gondozóház épületének korszerűsítésére, eszközök beszerzésére – nemrég további 15 millió forintot kapott a település.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában