elsősegélynyújtás

2020.07.22. 11:29

A Balatonon szolgálnak a Békés megyei fiatalok

Ezen a nyáron is a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal elsősegélynyújtói óvják a strandolók biztonságát a Balatonon. Tizenkilenc bala­toni strandon 320 önkéntes teljesít szolgálatot a szezonban. Munkájukat komolyan veszik, hiszen alapos felkészülés után vállalhatták a feladatot. Békés megyeiek is kiveszik a részüket ebből a feladatból.

Csete Ilona

Az elmúlt napokban Orosházáról, Békéscsabáról, Békésről, Köröstarcsáról is érkeztek a magyar tengerhez azok a fiatalok, akik már túl vannak a csoportfoglalkozásokon, a nap­jaikat szolgálatban töltik a déli parton.

A programban idén több mint 320 fiatal önkéntes vesz részt, akik a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el 12 Balaton-parti település 19 strandján augusztus 23-ig, mindennap 10 és 18 óra között. Tavaly közel háromezer alkalommal segítettek a nyaralóknak. A leggyakoribb esetek a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés és a különböző sportsérülések voltak.

Földesi Alexandra, Baranyi Réka, Kovács Zita, Juhász Petra, Hadabás Adriea és Rési Dóra a parton szerzett sérüléseket látják el, de az újraélesztés megkezdésére is kiképzést kaptak /Fotó: BMH/

Az orosházi fiatal, Kovács Zita már tavaly ráérzett az önkéntes munka, a jó csapatban való segítő tevékenység ízére. Idén ismét jelentkezett, nem volt kérdés, hogy miközben a felvételi eredményére vár – az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségizett, gyógytornász szeretne lenni –, hasznos munkával akarja tölteni a nyár egy részét, ezért úgy gondolta, irány a Balaton.

– Amikor középiskolás voltam, mint ifjúsági vöröskeresztes részt vettem elsősegélynyújtó versenyeken. A siker motivált, a megszerzett tudásomat pedig kamatoztatni akartam. Olvastam erről a nyári lehetőségről. Tavaly nagyon jól éreztem magam, úgy döntöttem, idén is jelentkezek – sorolta elhatározásának előzményeit, majd a tapasztalatairól számolt be.

– A déli parton, Balatonszárszón vagyok szolgálati társammal. Voltunk csoportfoglalkozásokon, hogy megismerjük egymást, majd felkészítést is tartottak számunkra. A vízparton előforduló sérülésekről kellett a lehető legtöbb információt, tudást elsajátítanunk. Majd jött a vizsga, amit párban, szolgálati társunkkal együtt elvégeztünk. Ennek során egy szimulációs feladatot kellett megoldanunk sikeresen. Csak ezután mehettünk dolgozni. Én nagyon élvezem. Igaz, tavaly csak kisebb sérülések ellátásában kellett, hogy részt vegyek, de olyan ismeretek, tapasztalatok birtokába jutottam, amiket majd az élet bármely területén hasznosíthatok – tette hozzá Zita, aki barátságokra is lelt az önkéntes munka során.

Sikeresek az elsősegélynyújtók

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007 óta minden évben elsősegélynyújtó szolgálatot valósít meg a Balaton-parti strandokon. A program támogatói forrásokból működik. Valamennyi helyszínen két képzett önkéntes teljesít szolgálatot, mely idő alatt a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása a feladatuk. Nagyobb sérülés, betegség esetén a hatékony mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, valamint ha a helyzet megkívánja, az újraélesztés megkezdése szintén rájuk vár. A szolgáltatás nem váltja ki a törvény által kötelezően előírt szakember alkalmazását, hanem velük együttműködésben hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a biztonságos ellátást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában