Békés megye - galériával

2020.06.21. 19:54

Zivatarok után ért Tivadarba a vízi expedíció csapata

Elérte Tivadart a Tiszán innen… elnevezésű békéscsabai vízi expedíció vasárnap. A kis csapat még június 11-én indult el a köröstarcsai kikötőből, hogy a Körösök és a Tisza legszebb, legizgalmasabb részeit feltérképezze és a kalandról filmet készítsen.

P. G.

A kis csapat Köröstarcsáról indult el a vízi kalandra /Fotó: Imre György/

Vasárnap reggel elhagytuk a Vásárosnaményhoz tartozó Gergelyiugornyát, hogy utána elérjük a túra végpontját, Tivadart. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községből már visszafelé tartunk majd – tudtuk meg Gyurkó Dánieltől, az expedíció egyik frontemberétől. – A Tiszán nagyon közel járunk a tetőzéshez, éppen ezért Tivadarból nem megyünk tovább.

Az vélhetően senki számára nem okoz meglepetést, hogy a kis csapat útja jelentős részét esőben tette meg, az igazán kellemetlen meglepetést azonban nem ez okozta számukra.

A kis csapat Köröstarcsáról indult el a vízi kalandra /Fotó: Imre György/

– Tokajtól rengeteg uszadékkal találkozunk, ami elsősorban a Szamos áradásának köszönhetően alakult ki – mesélte Gyurkó Dániel, aki kérdésünkre kiemelte, elsősorban fákat és műanyag palackokat visz a víz. Hozzátette, az ideálisnak nagy túlzással sem mondható időjárás ellenére, jó hangulatban haladnak.

– A hajók felszereltsége megvéd a csapadék ellen. Eddig összesen két helyen, Tokajnál, illetve a Tisza-tónál szálltunk ki kicsit hosszabb időre – ecsetelte Gyurkó Dániel. – Előbbi városban bevásároltunk, míg utóbbi helyen expedíciónk tagja, Knyihár Misi egyik jó barátját látogattuk meg, aki kiváló csirkepörkölttel várt minket. Mint megtudtuk, a „kalandorok” a hajón töltött időszak ellenére nem szenvednek hiányt semmiben, finomakat főznek. A menü változatos a sajtos tésztától a vegyes pörköltig kiváló ízek kerültek már az asztalukra. S ha már Knyihár Mihályt említettük. A gasztroszakember egy 20 kilós busát, és három nagyobb, köztük egy 12 kilós harcsát is fogott, de valamennyi halat visszaengedték a vízbe.

– Vasárnaptól pedig már jövünk visszafelé, míg Major Gyuláék elkezdik forgatni az utat bemutató film jelentősebb részét, bár már eddig is készültek felvételek szép számmal – fogalmazott Gyurkó Dániel. Mint kiemelte, a Tisza-tónál kicsit hosszabb időt, két-három napot is eltöltenek majd.

– Sajnos kérészeket csak a Körösön láttunk, kíváncsi várjuk, hogy visszafelé találkozunk-e a különleges élőlényekkel a Tiszán. Az viszont biztos, hogy különleges élmény lesz a magas vízállású folyón forgatni Major Gyuláéknak. Vélhetően a Tisza egy újabb arca fog filmre kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában