Biztos Kezdet Gyerekház

2020.06.27. 21:08

Összetartó közösségbe kerülhetnek a fiatal kötegyáni családok

Mini ugrálóvár, léggömböket hajtogató bohóc, csokoládétorta és sertéspörkölt – ezzel a családi délelőttel nyitotta meg kapuit szombaton Kötegyánban a Biztos Kezdet Gyerekház. Az új intézmény az óvodának és napközi konyhának is otthont adó épület kapott helyet, és annak életre hívására az önkormányzat egy EFOP-os projekt keretében közel 40 millió forint támogatást kapott. Az átadó ünnepségen több kötegyáni kisgyermek és anyuka vett részt. A fejlesztéssel három munkahelyet is teremtettek a faluban.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

A Biztos Kezdet Gyermekházba a három év alatti gyermekek és szüleik, nagyszüleik térhetnek majd be. A cél az, hogy esélyt teremtsenek minden kötegyáni gyermek számára, hogy kiegyensúlyozottan fejlődhessenek, hogy kibontakoztathassák képességeiket. Mivel eltérő élethelyzetből érkeznek, fontos, hogy az esetleges hátrányokat minél hamarabb leküzdhessék, az intézmény ebben segít – ismertette dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester.

Az átadó ünnepségen több kötegyáni gyermek és anyuka vett részt /Fotók: Lehoczky Péter/

A gyerekházban a szakemberek együtt dolgoznak majd a kicsikkel és szüleikkel a gyermekek fejlődése érdekében, lesz lehetőség tízóraira ugyanúgy, mint szakorvosi vizsgálatra. Az intézménnyel egy közösséget is létrehoznak, a résztvevők megtapasztalhatják az összetartozás érzését. Egy micimackós példa révén kiemelte: az igazi ajándék az, ha valaki együtt lehet azokkal, akiket szeret.

Hiánypótló beruházás valósult meg Kötegyánban – fogalmazott dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint mondta, a kormány 2010-ben elkötelezte magát amellett, hogy a legfontosabb érték a család és a gyermek. Hangsúlyozta, a Biztos Kezdet Gyerekház révén egy újabb szolgáltatás érhető el a három év alatti gyermekek és szüleik számára a településen, létrejött egy olyan hely, ahol jól és értelmesen el lehet tölteni a mindennapokat, ahol kapnak segítséget, ha arra szükség van.

A gyerekház rengeteg szolgáltatást kínál a kicsiknek és szüleiknek. Szabóné Sarkadi Katalin intézményvezető sorolta: lesz elvégezhetők a különféle vizsgálatok, fejlesztések, szűrések. Az anyákat segítik az anyai szerep elsajátításában, abban, hogy az otthoni lét ne okozzon beszűkülést, tanácsokat adnak, például olyat, hogyan lehet egészséges bébiételt készíteni. Ha kell, mosási, szárítási lehetőséget is biztosítanak a családoknak. A gyerekek mozgás- és szellemi fejlődést segítő eszközökkel játszhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában