Békés

2020.06.02. 07:07

Megteltek a Körösök mentén a vándortáborok

Idén is telt ház lesz a Vízi- és BringásVándor elnevezésű táborokban a Körösök vidékén. A programra, amely Békésről indulva a megye számos területét érinti, az ország számos tájáról érkeznek jelentkezők. Hétfőn a folyók vadregényes világát érintő túrák fontos kiinduló pontja, a békési kikötő is megnyitotta kapuit.

Papp Gábor

Hétvégén kiynit a Kishajó kikötő Békésen /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

– Számukra nagyon kedvező visszajelzés, hogy valamennyi, a Körösök vidékére előzetesen meghirdetett vándortáborra beteltek a helyek – nyilatkozta hírportálunknak Kálmán Tibor, Békés polgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja. Mint elmondta, a programok hasonló felépítésűek lesznek, mint az elmúlt években. A fiatalokból és pedagógusokból álló csapatok Békés-Dánfokra érkeznek. Az első két napon onnan indulva vezetőjük segítségével kerékpártúrát tesznek előbb Békés és Békéscsaba, majd Gyula környékén. A harmadik napon vízre szállnak és Köröstarcsáig eveznek. A negyedig napon Gyomaendrőd, az ötödiken Szarvas a cél.

Utóbbi városban ismét kerékpártúra várja őket. Ahogy hírportálunkon már megírtuk, a lehetőség több szempontból is vonzó az érdeklődők részére. Egyrészt egyedinek számít, hogy a kerékpáros és az evezős turizmusba is belekóstolhatnak. Másrészt, a fiatalokhoz nagyon közel áll a Békéstől Szarvasig vezető folyószakasz legendás nyugalma és szépsége, a vadregényes, háborítatlan környezet, a természeti szépségek, a különleges állatvilág. Ez a diákok el is keresztelték az „Amazonas-feeling”-nek.

Kálmán Tibor tapasztalatai szerint a békési kishajókikötőt a horgászok és a természetjárók is kedvelik /Fotó: Imre György/

Mint megtudtuk, a Békési Horgász Egyesülettel közösen tartott próbaidőszakot követően hétfőn a békési kishajó-kikötő is megnyitotta kapuit a vendégek előtt: – Már hetek óta érezhető volt az érdeklődés a létesítmény iránt. Nagyon érdekes látni, hogy mennyien sétálnak a kikötő környékén, mennyire sokan keresik fel a Körös-partot olyanok is, akiknek egyébként nincs csónakjuk vagy hajójuk – ecsetelte. – Az emberek vágynak a természetbe, igénylik, hogy kimozduljanak.

A polgármester szólt arról, hogy a „vízi megállóhelyet” mind a horgászok, mind a természet kedvelői felkeresik, a megyéből és a hazánk más tájairól egyaránt érkeznek bérlők Békésre: – Rengeteg túraeszközzel készülünk a szezonra, amelyeket természetesen bárki kibérelhet – hangsúlyozta Kálmán Tibor. – Újdonság az úgynevezett SUP, az állva evezéses szörf, amit minden bizonnyal sokan próbálnak majd ki.

A sárkányhajó is népszerű

A kikötőben az elmúlt években teljes mértékben kicserélődtek a stégelemek, a fém-, fa felépítményes, fémhordós szerkezetet korszerű, könnyen pakolható műanyag stégrendszer váltotta fel. Egy szaniter konténert is beszereztek, ami ugyancsak a kikötőben helyet bérlők komfortérzetét javítja. Az előírásokra minden tekintetben figyelnek, a fertőtlenítés is folyamatos lesz a biztonság érdekében.

Kálmán Tibor elmondta, a kikötő azok számára is kellemes időtöltést biztosít, akiknek nincs csónakjuk vagy kishajójuk. Mindenféle túraeszközt bérelhetnek, használhatnak az érdeklődők. Túrakenuk, túrakajakok, a már említett supos állva szörfözés egyaránt elérhető, ahogy sárkányhajózni is lehet, amit sokan, munkahelyek, baráti társaságok vesznek igénybe csapatépítéseik során. Sétahajózni ugyancsak lehet a Körösön Békésről kiindulva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában