Galériával - videóval

2020.06.25. 19:29

Még vonzóbbá vált a szarvasi állatpark

Több, mint 330 millió forintos európai uniós beruházásból fejlesztették a Körösvölgyi Látogatóközpontot és Állatparkot. A projektnek köszönhetően elkészült például az új főbejárat fogadókapuja, egy modernizált parkoló, büfé, ajándékbolt, sétautak, továbbá egy foglalkoztató épület is.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre Gyorgy

Befejeződött a „Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark komplex ökoturisztikai fejlesztése” című Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázat II. ütem fejlesztéseinek megvalósítása, melynek átadóünnepségét csütörtökön tartották az Anna-ligetben.

Az eseményen dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mutatta be a projektet, akitől megtudtuk, 1994-ben, amikor először lépett be a létesítményüknek otthont adó Anna-liget területére, ott még összecsukló épületek és törmelékek sorakoztak, 27 hektárjából pedig 12 gabona és kukoricaföld volt. Innen jutottak el több mint húsz év alatt odáig, hogy mára egy parkosított, a Kárpát-medence őshonos állatait bemutató állatkertben várhatják a látogatókat. Hozzátette, a most átadott projekt pedig még vonzóbbá teszi majd létesítményüket, hiszen az elnyert 330 millió forintnak köszönhetően 2100 négyzetméteres, új parkolóval, sétaösvénnyel, gyermek- és családbarát fogadó épületekkel, interaktív kiállítással, ajándékbolttal, büfével, különböző – például fürge gyík és farkas – kifutókkal várhatják az érdeklődőket.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében elhangzott, a jelenlegi átadó is azt bizonyítja, jó döntés született, amikor a nemzeti parkra és igazgatójára, dr. Tirják Lászlóra bízták az Anna-ligetet. Hiszen tulajdonképpen romokból építettek egy csodálatos környezetet, amivel bemutatták, hogyan lehet a természetet használni úgy, hogy meg is óvjuk azt. Mindezzel értékeket őriztek, amit átadhatnak majd az utókornak. A látogatóközpont pedig nemcsak saját, hanem a város vagyonát, értékét és vonzerejét is gazdagítja, amire mindannyian büszkék lehetnek.

Videó: Nagy Tibor

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, örömmel érkezett az átadóra, hiszen ismét fejlődött Szarvas és a térség is. Hozzátette, az ilyen fejlesztések fontosak ahhoz, hogy valóban csábító legyen Békés megye a látogatók számára. A környezet szépsége ugyanis nem mindig elég tapasztalataik szerint a mai turistáknak. Szükségük van amellett olyan szolgáltatások nyújtására is, amik még vonzóbbá teszik számukra a térséget ahhoz, hogy több időt töltsenek el itt, esetleg vissza is térjenek és a helyiek boldogulásához hozzátegyenek.

Megőrizték a természet értékeit

Isten hozott mindenkit a csodák birodalmában! – kezdte ünnepi beszédét dr. Nagy István agrárminiszter. Folytatta, ez a beruházás megmutatja, mit tehet az ember a természettel azért, hogy megőrizze azokat az értékeket, amiket képvisel, mégis kikapcsolódást és kényelmet nyújtson. Véleménye szerint Békés megyében egy olyan csoda van, amit máshol nem lehet látni, tapasztalni. Hiszen az árterek közt kanyargó tiszta folyók, az ősgyepek, a virággal borított puszták, a gazdag állatvilág és a modern épületek összhangja azt mutatja meg itt, hogy az ember és a természet létezhet harmóniában. Van tehát helye együtt a búzának és a kukoricának, valamint a mocsárciprusnak is, de mindegyiknek a maga környezetében van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában