Békés megye

2020.06.09. 06:50

Kitisztított klímával hűtsük le a lakást

A szabályozás szerint jelenleg csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek a vendéglátóhelyeken. A magánlakásokra nincs ilyen korlátozás, de a berendezéseket érdemes rendszeresen fertőtleníteni.

Busi Ottó

A vendéglátóhelyek újranyitásának időszakában az egészségbiztonság védelmében új kormányrendelet írja elő azt a tiltást, ami szerint a nyilvános étkezőhelyeken május 16-ától nem használható a levegő hűtésére vagy cseréjére az épületeken leggyakrabban előforduló oldalfali split klíma, illetve fan-coil és ventilátor sem.

A tiltás szerint a vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek – az alapanyagok konyhai tárolásához használt hűtőknél ugyanakkor nem érvényes ez a feltétel – írta nemrégiben a Magyar Nemzet. Az előírás szerint olyan berendezéseket viszont alkalmazhat a vendéglátós, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak, speciális sterilizációra alkalmasak: UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat – hívta fel a figyelmet a VGF&HKL szaklap.

A szakemberek szerint a klímaberendezéseket érdemes rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni /Illusztráció: Shutterstock/

Csjernyik Tamás, a CsT-Klíma Kft. ügyvezetője elmondta, tapasztalata szerint jellemzően a nagyobb bevásárlóközpontok felelnek meg az előírásnak. A kisebb éttermek, üzletek többsége a magánlakásokhoz hasonlóan olyan légkondicionáló berendezéseket használ, amelyek osztott rendszerűek, azaz beltéri és kültéri egységből állnak: az adott helyiség levegőjét keringtetik, hűtik. Ezeket, értelmezése szerint, az adott vállalkozások most nem üzemeltethetik. A magánlakásokra nincs ilyen korlátozás.

A berendezéseket érdemes akár évente többször is ellenőriztetni és fertőtleníteni. A klíma tisztítása az egészségünk megőrzése érdekében ajánlott: a fűtésre is használtat évente minimum kétszer, a kizárólag hűtésre igénybe vett készüléket elég csak a nyári szezon előtt tisztítani. Erre a társaságnál jelenleg másfél hetet kell várni, aki pedig új klímát szeretne beszereltetni, az néhány hét várakozással számolhat. Csjernyik Tamás elárulta, nagyságrendileg 240 ezer forinttól vásárolhatók olyan alapkészülékek, amelyek egy nagyobb, száz négyzetméteres lakásnál is megfelelők lehetnek. Ehhez jön még a szerelési költség.

Ha mesterséges, otthon dolgozzunk

A beltéri levegőt keringető készülékek növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó egyes helyiségek közötti szállításával – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A koronavírus elleni védekezés lehetőségeiről írva, a központ szerint a mesterségesen szellőztetett épületekben a friss levegő pótlása minimum másodpercenként 10 liter legyen, személyenként.

A légkör relatív páratartalmát pedig érdemes 30 százalék felett tartani (optimális 40-60 százalék), hogy megakadályozzuk a nyálkahártya kiszáradását (a kiszáradt nyálkahártya ugyanis hajlamosabb a fertőződésre). Az írásuk szerint az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják, a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasolják ezeknek a készülékeknek a kikapcsolását. Azokban az épületekben, ahol pedig csak mesterséges szellőztetésre van lehetőség, az otthoni munkavégzés elrendelését javasolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában