sajtótájékoztató

2020.06.19. 15:41

Figyelik és javítanák a levegő minőségét Békéscsabán

Tavaly év elején indult és 2026 végéig tart az az úgynevezett Life projekt, amelyben többek között részt vesz további kilenc település mellett Békéscsaba is, mind az önkormányzat, mind a városfejlesztési nonprofit kft. A program részeként nyolc hazai régióban igyekeznek javítani a levegő minőségét, különböző eszközökkel. Pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megkezdte működését a projekt keretében az ökomenedzser hálózat, amelynek tagja a városfejlesztési cég képviseletében Vass Csaba, az önkormányzat oldaláról pedig Fábián Imréné.

L. B.

A két ökomenedzser, Vass Csaba és Fábián Imréné ismertette a Life projekt részleteit, amiben Békéscsaba is részt vesz /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Ők segítik a levegőtisztaság-védelmi munkát, tájékoztatást adnak, illetve szemléletformáló akciókat, előadásokat szerveznek. Hungairy Békéscsaba néven elindult a projekt békéscsabai részének Facebook oldala is.

A projekt részeként Békéscsabán kiépítik a BéBi névre hallgató közösségi kerékpáros rendszert, az ötven bicikli öt állomáson, városszerte lesz elérhető, a leendő helyszíneket kiválasztották. Ezen túlmenően létesítenek egy automata mérőállomást, ami adatokat szolgáltat a levegő tisztaságáról, szennyezettségéről. Az egyelőre nem dőlt el, hogy ez hol kap helyet.

A két ökomenedzser, Vass Csaba és Fábián Imréné ismertette a Life projekt részleteit, amiben Békéscsaba is részt vesz /Fotó: Lehoczky Péter/

Érdekesség: négyszer két héten át mérték Jaminában, a rendelőintézetnél a levegő minőségét, és kiderült, főleg a porszennyezés okoz problémát, ami a lakossági tüzelésre vezethető vissza. Emellett időközönként a Lencsési lakótelepen is figyelik a levegő minőségét. Így tehát képet kaphatnak arról, milyen a levegő tisztasága, szennyezettsége kertes és társasházas övezetben egyaránt.

Felmérték azon békéscsabai ingatlanok számát is, ahol jelenleg szilárd tüzelőanyagot használnak, ebből látható lesz, hol várható jelentősebb károsanyag-kibocsátás. Egy levegőminőség-modellező rendszert ugyancsak kifejlesztenek, és egy adatbázis révén előre lehet majd tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában