szociális alapszolgáltatás

2020.06.01. 10:27

Év végéig nem változik a keresztúri idősellátás

Év elején komoly kérdés volt Sarkadkeresztúron, hogy mi lesz a szociális alapszolgáltatásokkal, az idősek nappali ellátásával, a szociális étkeztetéssel, a házi segítségnyújtással és a tanyagondnoki szolgálattal. Akkor Bakucz Péter polgármester elmondta, aláírásgyűjtés is indult, többen szignózták, hogy nem szeretnének a reformátusokhoz tartozni.

L. B.

Sarkadkeresztúr eddig a feladatot Kötegyánnal közösen, társulási formában oldotta meg, ebben most sincs változás egyelőre. A képviselő-testület – a többség miatt – tavaly év végén döntött arról, hogy kilépne a társulásból június 30-ával, és július 1-jével feladatellátási szerződést kötne a református egyházzal.

Bakucz Péter polgármester a papírt mutatva elmondta: a megyei kormányhivatal törvényességi felhívással élt ezen döntésekkel kapcsolatban. A megyei kormányhivatalban megállapították: a grémium határozata törvénysértő, ugyanis társulásból kiválni – ha törvény másként nem rendelkezik – naptári év utolsó napjával lehet, és a döntést legalább hat hónappal korábban kötelesek meghozni. Törvénysértő volt az, hogy a kilépés napját év közbeni időpontra, június 30-ára állapították meg.

A településvezető elmondta: ennek értelmében polgármesterként olyan határozatot hozott – veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva –, mellyel visszavonta a grémium korábbi döntését. Tehát év végéig biztos, hogy nem lesz változás az idősellátásban. A megyei kormányhivatal a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatában is talált törvénysértő részeket. Bakucz Péter jelezte: a veszélyhelyzet megszűnését követően a lehető legrövidebb időn belül a grémium elé terjeszti a szabályzatot, hogy megfelelően módosíthassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában