áldozatok

2020.06.29. 19:49

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Békéscsabán

– Áldozatokra, de nem legyőzöttekre emlékezünk ma – fogalmazott Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere a kuláküldözés áldozatainak emléknapja alkalmából tartott hétfői megemlékezésen a megyeszékhelyen. A városháza árkádsorán, a Molnár Sándor emlékére állított márványtáblánál rendezett programon Varga Tamás elmondta, az áldozatokban élt a nemzedékről nemzedékre átadott tudás, a kincs, amit nem győzhettek le. Mint kiemelte, létük egy volt a jóval, a szeretettel, az értékteremtéssel.

P. G.

20200629 Békéscsaba Kuláküldözés áldozataira emlékeztek a városháza árkádsorán beszédet mondott Varga Tamás alpolgármester Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az alpolgármester hangsúlyozta, Molnár Sándor tragikus, a diktatúra valamennyi ismérvét magán viselő esetét kötelességük minden évben felidézni. Molnár Sándor köröstarcsai parasztember 1950 év nyarán, aratás idején ebédet főzött füzesgyarmati birtokán.

Varga Tamás alpolgármester mondott beszédet / Fotó: Imre György/

A főzés során tűz ütött ki, és leégett a Molnár Sándorék tulajdonában levő 10 hold legelő, kunyhó és a 800 négyszögöl erdő, más terület nem károsodott. Gyújtogatás miatt mégis halálra ítélték. Varga Tamás ennek kapcsán felidézte a kuláküldözés történetét, méltánytalanságait.

– A betakarítás ünnepén emlékeznünk kell a hét évtizede történtekre – húzta alá.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában