Estöri Kreatív Történelmi Verseny

2020.06.22. 17:29

A békéscsabai Kolbászoló Művésznő csapat különdíjat kapott a versenyen

Különdíjas lett az idei Estöri Kreatív Történelmi Versenyen a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium – Ancsin Réka, Kárász Kata és Nándori Viktória alkotta – csapata, a tizedik osztályos diákokat Horváth Csaba készítette fel. A lányok a négyfordulós viadal során online újságot írtak, valamint elkészítették Hajós Alfréd Facebook- és Blaha Lujza Instagram-oldalát is.

Licska Balázs

20200617_Töriverseny_különdíjas_diákok_Andrássy Gyula Gimnáziumk_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Lezárult az Estöri Kreatív Történelmi Verseny idei évada, az andrássys lányok különdíjjal zártak. A tizedikes tanulók elmondták, a megmérettetés négy fordulóból állt, azonban nem csupán a feladatok adták fel számukra a leckét: hiszen a viadal végén a koronavírus-helyzet miatt digitális oktatásban vettek részt, illetve a finálé is teljesen online zajlott, mindent személyes találkozás nélkül oldottak meg.

Az első fordulóban egy kvízt töltöttek ki. A kérdések az 1867 és az első világháború vége közötti időszakra, a dualizmus korszakára vonatkoztak. Mivel tizedikesként ezt a gimnáziumban egyelőre nem tanulták, a felkészítő pedagógusuk, Horváth Csaba egy gyorstalpaló kurzust biztosított számukra, valamint a megadott források alapján készültek.

A Kárász Kata, Nándori Viktória és Ancsin Réka alkotta andrássys csapat döntőbe jutott és különdíjas lett, a lányokat Horváth Csaba készítette fel az Estöri versenyre /Fotó: Bencsik Ádám/

A második körben elkészítették egy online újság címoldalát, a képzeletbeli 19. századi hírportálra írtak két cikket – ki másról, mint andrássysként Andrássy Gyula egykori miniszterelnökről, valamint Kincsemről, a legyőzhetetlen lóról. Emellett több kisebb cikk címét és felvezetését helyezték el az online újság címoldalán, illetve volt egy kvázi Most történik rovat, ahol az aktualitások szerepeltek.

A harmadik fordulóban Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok számára alkottak Facebook-oldalt, bejegyzésekkel együtt, amelyekből kiderül, hogy nemcsak úszóként, hanem labdarúgóként is jeleskedett. A feladat megoldásában segítséget kaptak osztálytársuktól, Lovász Richárdtól, ő játszotta el Hajós Alfréd szerepét.

A negyedik kör volt a legkülönlegesebb, hiszen Blaha Lujza számára készítettek Instagram-oldalt. Mint mondták, örültek, hogy a nemzet csalogányát, az ünnepelt művésznőt kapták meg feladatként, lányokként közelebb érezték magukhoz, mint például Mikszáth Kálmánt. Az oldalra rengeteg képet töltöttek fel – Viktória bújt Blaha Lujza szerepébe –, illetve sok sztorit is megosztottak.

Emellett további fiatalos tartalmakkal töltötték fel az oldalt, volt például kvíz, jótékonysági adománygyűjtés, nyereményjáték, ami népszerű volt az osztálytársaik körében, de jelenlegi és volt andrássysok szintén részt vettek benne. Filmet is forgattak, és rapelve mesélték el Blaha Lujza életét, illetve mutatták be saját magukat. Csapatnévként pedig felvették a Kolbászoló Művésznő nevet.

A lányok elmondták, komoly kihívást jelentett a verseny végén, hogy – mivel március közepén átálltak a digitális oktatásra – nem tudtak személyesen találkozni. De telefonon, Messenger-üzenetekben és videóhívásokon keresztül tartották egymással a kapcsolatot, megbeszélték a feladatokat és azt, mit hogyan kellene megoldani.

Mindhárman történelemfakultációra mennek, a jövőt azonban más-más irányban képzelik el. Rékát a pszichológia, Katát a média és a kommunikáció, Viktóriát a jogi pálya vonzza.

Kihívást jelentett a távversenyzés

A diákokat Horváth Csaba készítette fel a versenyre, amit az egyik legnehezebb megmérettetésnek tart, mivel a tárgyi tudás mellett hatalmas kreativitást is igényel. Viccesen hozzátette: ha már a lányok ennyire elmélyedtek a dualizmus korszakában, akkor ők fogják tartani az órákat. Kihívást jelentett szerinte is, hogy a járvány miatt elhúzódott a viadal, és hogy a döntő nem élő volt, hanem távverseny zajlott. Kiemelte, sok segítséget kaptak a tavalyi Estöri versenyen harmadik helyezett lányoktól.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában