turizmus

2020.05.29. 07:20

Vidéken pihenve nyaralnának a megyeiek

A veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és 15 százalék látogatna külföldre – derült ki egy nemrégiben publikált elemzésből. A megyei szereplők beszámolója alapján már újrafoglalásokra is volt példa, a pihenésre vágyók ismét elkezdték keresni az utakat.

Vágvölgyi Nóra

20200527_Turizmus újraindulása_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Az áprilisi adatok szerint a tavalyihoz képest kevesebb mint felére esett vissza az emberek internetes érdeklődése az utazásokkal kapcsolatban. A Lounge Group által a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából, négyezer felnőtt megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderült: a koronavírus-járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei évre tervezett belföldi vagy külföldi utazása.

A Békés Tourist irodájában már lemondás utáni újrafoglalásra is akadt példa /Fotó: Bencsik Ádám/

Azok közül, akik lemondták a korábban tervezett útjukat, egyharmadnyian a járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt dobták sutba a terveiket, újabb harmaduk pedig az úti cél megközelíthetetlensége miatt.

– Mindenki, de különösen az idegenforgalom várta nagyon a korlátozások mérséklését, illetve fokozatos feloldását. A márciusi, áprilisi külföldi lemondások száma májusra mérséklődött, sokan kivártak, készültek a javulásra. Egyelőre kis számban, de elindultak az új foglalások, illetve újrafoglalásokra is van példa: volt olyan, aki márciusban mondta le a júliusi útját, majd a napokban visszafoglalta azt – árulta el a Békés Tourist Utazási Iroda vezetője.

Fábián Márta hozzátette, többen keresték az irodát a belföldi lehetőségek kapcsán, ezért a kínálatukat is bővítették. A külföldi országok pedig folyamatosan nyitnak, első körben a környező államok a népszerűbb célpontok. – A június végétől tervezett nyaralások már elindulnak, a nyaralók által kedvelt autóbuszos görög programok, július elejétől pedig repülővel valamennyi népszerű görög sziget is elérhető lesz. Július elejétől indul Törökország, Ciprus, Olaszország, Spanyolország, és a tervek szerint Egyiptom, valamint Tunézia is, hogy csak a legkeresettebb desztinációkat említsem – részletezte az irodavezető.

Németh Zsófia és férje, két óvodás kislányukkal együtt egy balatoni apartmant foglaltak le a nyárra, olyat, amelyet egészen júliusig le lehet mondani. Úgy véli, addig sok minden kiderül a járványhelyzettel kapcsolatban, az apartmanokban és a szabadstrandokon szerinte jobban tartható a megfelelő távolság. Külföldi nyaralásban most nem gondolkodtak, belföldi utat szerettek volna, olyat, amit saját autóval, önmaguk is el tudnak érni.

Egyszer használatos eszközöket helyeznek ki a tengerparton

Fábián Márta szerint a külföldi célpontokon mindenhol kézfertőtlenítők lesznek kitéve, ezen túlmenően a szállodába belépve egy fertőtlenítőberendezésen kell áthaladni. A liftek használatát 4 főben maximalizálják, ahogy az éttermi asztaloknál ülőkét is. A napozóágyakon egyszer használatos, nedvességet át nem eresztő huzat lesz. A szállodai szobákban, fürdőszobákban egyszer használatos eszközöket helyeznek el.

A szobák ajtóit, a légkondicionálókat az okostelefonok megfelelő applikációjával lehet majd nyitni, illetve kezelni. Minden ország hasonlóan jár majd el. Tömeg várhatóan nem lesz, az előzetes tervek szerint 50-70 százalékban lehet csak feltölteni a szállodákat. Ezt a helyi szakhatóságok szigorúan ellenőrizni fogják. Elmondása szerint sok kérdést kapnak az all inclusives foglalások kapcsán.

Tapasztalataik alapján a büféasztalos, svédasztalos étkeztetés továbbra is megmarad, de az ételpultok és a vendégek között egy műanyag, átlátszó elválasztófal lesz, és az éttermi személyzet szed majd a vendégeknek; továbbra is korlátlan fogyasztás mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában