horgászat

2020.05.24. 15:14

Rekordszámban neveztek a Kettős-Körösön megtartott pergető versenyre

Az esős időjárás ellenére is csúcsnevezés mellett, huszonhárom páros résztvételével rendezte meg a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) megyei csónakos pergető versenyének első fordulóját vasárnap a Kettős-Körösön.

Papp Gábor

Hatodik alkalommal hívtuk életre a megmérettetést. A versengés iránt évek óta egyre nagyobb az érdeklődés, esztendőről esztendőre többen jelentkeznek a kihívásra – tájékoztatták hírportálunkat a szervezők, Kolozsi Tamás, a KHESZ versenybizottságának elnöke, Nemes Attila, a szövetség ügyvezetője, Székely Tibor, a KHESZ horgászati referensre és Sebestyén László, az érintett horgászvíz hivatásos halőre.

Fotók: Lehoczky Péter

A pergetés jellemzően a ragadozó halfajok fogási módszere. A műlegyezés kivételével szinte valamennyi módszer megengedett. A jellemzően a Körös-vidékhez tartozó huszonhárom, egyenként kétfős csapat a Kettős-Körös alsó szakaszán, a mezőberényi közúti hídtól a Hármas-Körös összefolyásáig tartó 13-14 kilométeres szakaszon veselkedett neki a megmérettetésnek. A reggel 7 órától délután 3 óráig tartó verseny természetesen maximális biztonság mellett zajlott: a csónakok egymástól legalább 20-30 méterre helyezkedtek el. A hajókban tartózkodó párosok tagjai is egymástól legalább másfél-két méterre voltak. A nevezést is úgy szervezték meg a köröstarcsai kikötőben, hogy a személyes kontaktusokat minimalizálják. A folyamat így mintegy két órát vett igénybe.

Az eső nem feltétlenül előnyösen befolyásolta a fogásokat, leginkább kisebb csukák, sügér, balin, domolykó és harcsa alkotta a fogásokat. A verseny egyébként háromfordulós, a csapatok augusztus végén és október közepén folytatják majd, és így alakul majd ki az összesített végeredmény.

Nemes Attila hírportálunknak elmondta, a pergetés folyamatosan jelen van a Körösökön, évről évre többen választják ezt a horgászmódszert, még ha természetesen nem is mindenki csónakból teszi ezt. Vannak frekventált pergetős helyszínek a folyón, ilyenek például a duzzasztók, a kifolyó csatornák környékei, a kövezések, a medertörések, a meghatározó mederalakulatok. Emellett az időjárás, a vízjárás, az évszakok is befolyásolják a lehetőségeket. Külön érdekességként a versenyszabályok között szerepel, hogy a halak teljes hossza számít bele a pontozásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában