Galériával - frissítve

2020.05.04. 10:04

Megkezdődött Békésben is az érettségi

Valamennyi Békés megyei iskolában megkezdődött az érettségi hétfőn.

beol.hu

Fotó: LP6DMK2

Békéscsabán, a Szlovák Gimnáziumban megtették a szükséges óvintézkedéseket: mindenki egy külön zsákba tehette személyes tárgyait. Lehetőség volt kézfertőtlenítésre és minden vizsgázó kapott maszkot, kesztyűt.

A szükséges óvintézkedések mentén vizsgázhatnak Békéscsabán a szlovák iskola diákjai /Fotó: Lehoczky Péter/

Körültekintőek voltak a Közgés diákok

A békéscsabai Közgé minden végzőse elment a magyar érettségire hétfőn, ez nagyjából 140 diákot jelent – ismertette Paláncz György, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója. Elmondta, a tanulók beléptetése és a körülmények nyilván a szokásostól eltérőek voltak, de egyébként rendkívüli esemény nélkül kezdődött a vizsgák időszaka.

Egy terembe csupán öt fiatalt ültettek, Paláncz György úgy fogalmazott, szerencsére sok terem van az intézményben, és a felügyeletet is meg tudták oldani. Bár a gyerekek egy része hozott magával saját maszkot és saját gumikesztyűt, mindenkinek biztosítottak védőfelszerelést, akár volt neki, akár nem. Az igazgató úgy látta, noha nem volt kötelező, voltak, akik a maszkot és a gumikesztyűt az írásbeli vizsga közben is viselték.

Frissítve:

Megkezdődött az érettségi a mezőhegyesi ménesbirtok iskolájában is

– A szigorú óvintézkedések mellett mindent megteszünk annak érdekében, hogy tanulóink sikeres érettségi vizsgát tegyenek. A szakgimnázium végzősei a mai naptól kivétel nélkül részt vesznek a középszintű írásbeli vizsgákon – olvasható a ménesbirtok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán.

Hozzátették, hogy a kormány minden vizsgázó és felügyelőtanár számára maszkot, a felügyelőtanárok és a dolgozatokat javító tanárok részére kesztyűt és kézfertőtlenítő folyadékot biztosított. A maszk viselése a folyosón, a közösségi térben kötelező, és a vizsgadolgozat írása során is ajánlott. Az intézmény munkatársai minden vizsgahelyszínt kiemelt figyelemmel takarítanak és fertőtlenítenek minden nap, amit ózongenerátorral kiegészítve végzik.

A diákok is figyelnek a szabályokra /Fotó: Tarkó Gábor/

Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója kiemelte, hogy a járványügyi szakemberek tájékoztatása alapján papír felületen legfeljebb 24 óráig életképes a koronavírus, a dolgozatok megírását követően, a javítás megkezdését megelőzően legalább ennyi időre el kell zárni a dolgozatokat, és csak ezután kezdhető meg azok kijavítása, értékelése.

 

Rendőrök a békéscsabai belvárosi iskola előtt /Fotó: Imre György/

Szerintem közepes nehézségű volt az idei érettségi – osztotta meg tapasztalatait hírportálunknak Bakos Bence, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium diákja, aki középszintű magyarérettségin mérette meg magát. A fiatalember elmondta, nem szeretné elkiabálni, de talán jól sikerült a vizsga.

– A szövegértés és az érvelés sem volt nehéz. Utóbbiból fiatalos témát, a sportolást kaptuk feladatként. A novella jól értelmezhetőnek számított – hangsúlyozta, majd kiemelte, a körülmények nem befolyásolták.

A szintén erkeles Bozó Anna úgy vélekedett, átlagos nehézségű vizsgán vannak túl. A családjukat féltve azonban szerinte a diákok nagyobb izgalommal érkeztek a vizsgára.

Nicoara Eszter szerint sem sikerült rosszul a vizsga. Mint fogalmazott, csak a maszkban való írás volt kissé nehéz, mivel korlátozta a látást, de viselése választható volt. Úgy véli, másban nem befolyásolták a koronavírus-helyzet miatt kialakult körülmények.

Az emelt magyar nyelv és irodalom érettségit teljesítő Molnár Csenge kiemelte, talán kicsit nehezebb feladatokra számított, a körülmények őt sem zavarták meg.

Szilágyi Zita leszögezte, reméli, hogy elegendő erőt és tudást tett az érettségibe.

– Egyelőre jónak érzem, de ez majd csak a javítás után derül ki – tette hozzá. – Egyáltalán nem voltak befolyásoló tényezők, minden egyszerűen forgott le. Az egészben az volt a legmegnyugtatóbb, hogy a csoporttársaimmal lehettem egy teremben.

Az Erkel gimnázium szakemberei elmondták, a magyar nyelv és irodalom érettségi 1. része egy szövegértési feladatból, valamint a vizsgázó választása alapján egy érvelésből vagy gyakorlati szövegalkotásból állt. A feladatokat 90 perc alatt kellett megoldaniuk az érettségizőknek.

A szövegértési feladatok Tevan Andor A könyv születése című írására épültek. Az érvelési feladatban a vizsgázóknak Szent-Györgyi Albert sporttal kapcsolatos gondolatébresztő szövegének segítségével három-öt érv felsorakoztatásával kellett kifejteniük véleményüket a versenysporttal kapcsolatban.

A gyakorlati szövegalkotási feladatot választóknak kérvényt kellett írniuk az iskola igazgatójához címezve a következőkkel kapcsolatban: diákok összefogásával program szervezése fogyatékkal élőknek.

A második részben az érettségizőknek két különböző szövegalkotási feladat közül egyet kellett kiválasztaniuk és megoldaniuk. Fekete István Tolvaj című novellájában a gyermekek és a felnőttek világának ellentétét kellett bemutatniuk a vizsgázóknak. Az összehasonlító elemzésre vállalkozók Arany János Kertben és Tóth Árpád Lélektől lélekig című alkotásait vetették össze a vershelyzet, az emberi kapcsolatokról szóló gondolatok megjelenése kapcsán. Az általános vélemény szerint a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi feladatai közepesen nehéz erőpróba elé állították a fiatalokat.

– A Gyulai Tankerületi Központ gimnáziumaiban rendben kezdődtek el a vizsgák – mondta el Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató. A központ vezetői az érettségi reggelén ellátogattak a tankerület fenntartásában működő három középfokú intézménybe, a gyulai Erkel Ferenc, a sarkadi Ady Endre-Bay Zoltán és a szeghalmi Péter András gimnáziumba, hogy a biztonsági előkészületeket még egyszer közösen áttekintsék az intézményvezetőkkel. Az igazgató hozzátette, köszönet illeti az igazgatókat, tanárokat és pedagógiai munkát segítő munkatársakat, hogy munkájukkal segítették, segítik az érettségi lebonyolítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában