m44, videóval, galériával

2020.05.22. 15:57

Már nyolcvan százalékban kész a Békéscsaba-Kondoros szakasz

Május végére eléri a nyolcvan százalék feletti készültséget az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és Kondoros közötti szakaszának kivitelezése – jelentették be a beruházás pénteki munkabejárásán. A békéscsabai végpontnál épülő turbókörfogalmat a gyorsforgalmi ágak lezárása mellett várhatóan már júniusban használhatják a közlekedők.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Az M44-es gyorsforgalmi út egy újabb olyan szakasza épül, amely mérföldkő lesz a megye, Békéscsaba és a város agglomerációja számára egyaránt – fogalmazott Herczeg Tamás a bejárást megelőző sajtótájékoztatón. Békéscsaba és környékének országgyűlési képviselője kiemelte, a megyeszékhely és Kondoros közötti szakaszt az előzetes tervek szerint jövő január 31-én avatják fel, de a fejlesztés ennél is jobb ütemben halad.

Ideális esetben már idén használhatják a szakaszt az autósok /Fotó: Lehoczky Péter/

Szól arról, hogy az eredeti tervezéshez képest megépül egy öntözőcsatorna híd is. Hozzátette, Dankó Bélával közösen kérelmezték, hogy legyen egy olyan lehajtó is az M44-esről, amely az északra fekvő településeket kötné be a gyorsforgalmi útba.

A tavaly októberben átadott Kondoros-Tiszakürt szakasz kapcsán kiemelte, a beruházásnak köszönhetően csökkent a balesetek száma, a régi 44-es mellett fekvő településeken csökkent az átmenő forgalom és a légszennyezés, kisebb lett a zajterhelés. Kitért arra is, hogy a befektetők, akikkel tárgyalnak, tisztában vannak az M44-es jelentőségével, tudják, hogy a térség vonzóbb lesz az ipartelepítés számára.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elsőként ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi 44-es mellett fekvő településeken, így Kondoroson, Szarvason, Békésszentandráson érezhetően javult az életminőség az M44-es Kondoros-Tiszakürt közötti szakaszának átadásával.

– A lakosság és a közlekedők biztonsága egyaránt erősödött – nyomatékosította, majd hozzátette, kizárólag kedvező visszajelzésekkel találkozott a fejlesztés kapcsán. Szólt az ugyancsak épülő Tiszakürt-Lakitelek szakasz és a Kondoros-Békéscsaba rész jelentőségéről. Utóbbi kapcsán kifejtette, az egész megye számára fontos, hogy Békéscsaba, a megyeszékhely fejlődjön, hiszen ha a város gazdasága jól működik, az az egész megyét felfelé húzza.

Dr. Kovács József, a Gyulai központú választókerület országgyűlési képviselője elmondta, Gyula és Budapest között az útfejlesztéseknek köszönhetőn már egyetlen településen sem kell keresztül hajtaniuk az autósoknak. A menetidő a Tiszakürt-Kondoros szakasznak köszönhetőn körülbelül egy órával csökkent a főváros felé. Herczeg Tamáshoz és Dankó Bélához hasonlóan külön kitért arra, mennyire fontosnak tartja, hogy a koronavírus-helyzet alatt is folytak az M44-es munkálatai. A Békéscsaba-Kondoros közötti rész első 1,5 kilométerre egyébként már tavaly elkészült.

Akár már idén autózhatnak rajta

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, gőzerővel zajlik a Békéscsaba-Kondoros 17,6 kilométeres szakasz kivitelezése. A szakember kiemelte, az előző hónapban 77 százalékos volt, május végére 80 százalék feletti lesz a készültség. Kilenc híd, illetve egy öntözőcsatorna híd is épül a szakaszon. Hangsúlyozta, a tervezett jövő január 31-i befejezésnek nincs akadálya, sőt, titkon bíznak abban, hogy akár már év végén birtokba vehetik a közlekedők az új szakaszt.

A főpálya pályaszerkezete a kötőrétegig néhány rövidebb szakasz kivételével elkészült, megkezdődött a kopóréteg terítése, padkakészítés, rézsűk humuszolása, füvesítése, szalagkorlát és fényvédő hálók elhelyezése. A 44-es főút Békéscsaba elkerülő és az M44 gyorsforgalmi út körforgalmú csomópontját, a turbó körforgalmat várhatóan már jövő hónapban átadják a közlekedőknek a gyorsforgalmi ágak lezárásával, de a 44-es és 47-es utak közlekedése már ott történhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában