gyümölcs

2020.05.25. 17:14

Házhoz járnak a friss szamócáért a Békés megyeiek

Az időjárás miatt pár hetet csúszott a hazai, ezen belül a Békés megyei, szántóföldi szamóca idénykezdete, és április közepe, vége helyett sok helyen csak május második hetében kezdhették el a szedést. Az import és a fóliás földi eper után már kiéheztek az emberek a friss, zamatos, édes gyümölcsre. A kevesebb termés és a nagy kereslet miatt megyénk több őstermelőjétől el sem jut a piacokra a szamóca, mert elviszik a háztól.

Nyemcsok László

Fotó: Imre Gyorgy

Gulyás Tamás kétegyházi szamócatermesztő elmondta, az első kötéseket elvitte az időjárás, de június közepéig 50–60 százalékos hozamra számít: – A vásárlóknak a helyben termett szabadföldi földi eper az igazi kedvencük, és igazuk van, mert ez közvetlenül a termőterületről jut el a vevőkhöz. Friss, zamatos, benne van a napfény íze – ecsetelte Gulyás Tamás. – Magasról indult a fogyasztói ára, de a fakóbb külföldi sem volt sokkal olcsóbb. Ennek magyarázata, hogy például Olaszországban és Spanyolországban a külföldi vendégmunkások hazautazása miatt nem találtak elegendő embert, aki leszedje a gyümölcsöt, és a szállítás is nehézkesebben ment a koronavírus-járvány miatt.

Csiakiné Szerb Erika Szabadkígyóson termeszt férjével szamócát, a vásárlók tőlük is már háztól elviszik a gyümölcsöt /Fotó: Imre György/

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a külföldi gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél a mutatós áru elérése, ami akár 3-7 napig is bírja a szállítást. Így született meg a „gumieper”, ami jól ellenáll az ütődések miatt elszenvedett sérüléseknek.

– További segítséget jelent a szállíthatóságban, hogy a gyümölcsöt nagyjából 80 százalékos színeződésben szedik le, ami enyhén szólva sem segíti az aroma, a cukortartalom általunk megszokott kialakulását – hangsúlyozta az elnök. – A szállítás során gyakran előforduló penészedés megakadályozását gőzöléssel érik el, vagyis az eperszemeket meleg (de nem forró), nedves levegőn tartják egy rövid ideig, amíg a gyümölcs felületén lévő penészspórák elpusztulnak.

Csiakiné Szerb Erika és férje őstermelőként Szabadkígyóson két portán, kertben termeszt földi epret évek óta. Miként Gulyás Tamás, Erika is Clery fajtát nevel: – Öt hétig terem, ha nem olyan az időjárás, mint az idén tavasszal – magyarázta Erika. – Nagyon ízletes, jól eltartható, szép és gazdag a termése.

És hogy miként kezdtek szamócával foglalkozni? A termesztő elmondta, Szabadkígyóson ennek hagyománya van. Egyszer egy helyi termelőtől kaptak ezer tövet, és jövedelemkiegészítés céljából vágtak bele a gyümölcs nevelésébe.

– Sokaknál a fagy is közbeszólt az idei termesztésnél, nálunk a takarófólia miatt ilyen gond nem volt – emelte ki. – A szokottnál hidegebb idő azonban nehezíti az érést. Féléretten azonban nem szedem, mert akkor az igazi az íze, zamata, ha mindenhol szép piros.

Csiakiné Szerb Erikának és Gulyás Tamásnak sem kell piacoznia a földi eperrel, mert háztól elviszik a zömét, sőt már előre bejelentkeznek hozzájuk a szamócáért. Háztól valamennyivel olcsóbban adják, de az ára így is tartja magát, 1600-tól 2200 forint kilója, de láttunk kitéve 2500-ért is.

Nagyon kelendő most a földi eper

Pálfi Nikoletta, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-gyümölcs osztályának munkatársa elmondta, valóban nagyon kelendő most a földi eper, és feladja a leckét a megfelelő mennyiség beszerzése. Ehhez hozzájárul, hogy változékony az idő, ami nem kedvez az érésnek.

Dr. Kulcsár László szólt arról, mindenki maga dönti el, hogy mit és mikor vásárol, azonban érdemes végiggondolni, hogy milyen körülmények között szedték le az árut, hány kilométert tett meg, illetve hogy vásárlásunkkal a Békés megyei vagy a külföldi termesztőket támogatnánk-e szívesebben. Az import szamóca leginkább Spanyolországból vagy Görögországból érkezik hazánkba. Emellett egyre nagyobb mennyiségben szállítanak gyümölcsöt Észak-Afrikából (Marokkó, Egyiptom) is, ahol az élelmiszer-biztonsági garanciák nem mindig elégítik ki az Unió által elvárt szintet.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének (MNHSZ) alelnöke elmondta, a friss, Békés megyei szamócából igazi a gyümölcskrémes vagy az eperturmix.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában