Mezőhegyes, Videóval

2020.05.13. 10:36

Az öntözés fejlesztéséhez kérték a miniszter támogatását

Látogatást tett a napokban dr. Nagy István agrárminiszter Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban. Lázár János kormánybiztos az  öntözésfejlesztési beruházás finanszírozásához kérte a segítségét.

Cs. I.

Lázár János szolgálati autón vitte körbe a minisztert a birtokon, bemutatva, hol, milyen fejlesztések zajlanak és milyen kormányzati támogatásra lesz szükség ezek folytatásához.

– Egy igazi szövetségest találtam a ménesbirtok fejlesztéséhez. Nagy István miniszter volt a vendégem, akinek bemutattuk a terveinket, beszélgettünk fontos, mezőgazdaságot érintő kérdésekről – fogalmazott kisfilmjében Lázár János, aki a kukorica-vetőmagtermesztés hatékonyságának, a termelésbiztonságnak a fokozása az érdekében nélkülözhetetlen öntözésfejlesztési beruházás finanszírozásához kérte a miniszter segítségét. Kovács Norbert vezérigazgató elmondta, jelenleg 2300 hektár területet öntöznek egyidőben, ezt szeretnék megduplázni. Azt Lázár János tette hozzá, hogy most 3 millió köbméter vizet veszítenek el a jelenlegi technológiával. A korszerűsítéssel, a hatékonyabb vízfelhasználással jó példát képes mutatni a birtok a gazdáknak. Kiemelte, egy ilyen beruházás gazdasági, pénzügyi előnyöket hoz.

A miniszter az öntözésfejlesztés pontos költségeire volt kíváncsi, arra, hogy a beruházás a termelésbiztonság tekintetében mennyit hoz és a fejlesztés hány év alatt térül meg.

– Ezt kell letennünk a kormány asztalára. Látom, elkezdődtek a mezőhegyesi beruházások, a huszonegyedik századba viszik át Mezőhegyest, a birtok így válhat mintává, példává – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik