Beruházás

2020.04.01. 19:59

Régi óvodaépületeket újítanak fel Csabán

Több százmillió forintból zajlik Békéscsabán a Ligeti sori és a Szigligeti utcai óvoda, valamint a Trefort utca 2. szám alatti, rendészeti kollégium egyik részének a felújítása, részben támogatásból, részben városi pénzből.

Licska Balázs

Fotók: Imre György

Fotó: Imre György

A Ligeti sori óvodánál szigetelnek, hőszigetelő vakolatot készítenek, mintegy negyven nyílászárót cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert, napelemes rendszert alakítanak ki. A beruházás 55,8 millió forintot tesz ki.

Eddig elkészült a zárófödém és a pincefödém hőszigetelése, jelenleg az óvoda kis, „második” épületének nyílászáróit gyártják, építik be – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Rövidesen kezdődik az első épület nyílászáróinak gyártása és beépítése is, mint ahogy rajtolnak az épületgépészeti munkák és a további szigetelési munkák, valamint a napelemes rendszer kiépítése.

A nyílászárókat korábban kicserélték, most szigetelnek a Szigligeti utcai óvodánál

– A beruházásnak köszönhetően megújulhat az intézmény régi, patinás épülete. A működés energiatakarékosabbá válhat, a fenntartási költségeken sokat spórolhatunk – mondta a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda intézményvezetője, Pribelszki Péterné. Ő is megosztotta, miszerint a pince- és a padlásfödém szigetelésével végeztek már, most a kis épület ablakait és ajtóit cserélik. Kiemelte, a kivitelezővel hatékonyan együttműködnek, ahogy a Kölcsey utcai óvoda felújításánál is példaértékű volt a közös munka.

A Szigligeti utcai óvodánál szintén szigetelnek, kilencven nyílászárót cserélnek ki, rendbe teszik a fűtési rendszert, valamint napelemeket telepítenek. Ez a fejlesztés több mint 70 millió forintra rúg.

A kivitelező kicserélte már a nyílászárókat, jelenleg a szigetelési munkák folynak – mondta dr. Sódar Anita. A jövőben további szigetelési munkák várhatók, mint ahogy elkezdődnek az épületgépészeti munkák, illetve kiépítik itt is a napelemes rendszert.

Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda intézményvezetője a napelemes rendszert emelte ki a fejlesztés kapcsán. Ugyanis az jelentős segítséget jelent nemcsak az óvoda, hanem a tavaly megújult Szigligeti utcai tanuszoda hatékony működtetésében is. Fontosnak nevezte azt is, hogy akadálymentes bejáratot és mosdót alakítanak ki, mivel erre valóban mutatkozik igény.

Fotók: Imre György

Elmondta, az 1970-es években átadott óvoda épületénél azóta jelentős felújítás nem történt, így a mostani beruházás révén nemcsak energiatakarékosabbá, hanem esztétikailag is szebbé válik a Szigligeti utcai óvoda, a tanuszodával együtt egy üde színfolttá válik a belvárosban.

A Trefort utca 2. szám alatti épületnél – vagyis a rendészeti kollégium egyik szárnyánál – szigetelnek és 134 nyílászárót cserélnek ki, továbbá itt is korszerűsítik a fűtési rendszert és napelemeket telepítenek.

– Most cserélik a nyílászárókat – osztotta meg a városfejlesztési cég ügyvezetője, hogy miként áll a beruházás. A jövőben várható tehát a munkák zöme, a szigeteléssel, az épületgépészeti munkákkal és a napelemek létesítésével.

Történelmi léptékű beruházássorozat

Ezek a beruházások egy folyamat részét képezik – mondta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Kiemelte, ez a folyamat – összességében nézve – egyedülállónak, történelmi léptékűnek mondható, ugyanis a békéscsabai nevelési-oktatási intézmények életében eddig nem volt ilyen léptékű beruházási hullám, megújulás, amely az intézmények jelentős részét érinti.

Varga Tamás jelezte, a Ligeti sori óvoda a város egyik ­legszebb, legpatinásabb épülete. Azzal, hogy most megújul a Szigligeti utcai intézmény, teljessé válik a kör, hiszen tavaly korszerűsítették a tanuszodát, s idén a város saját forrásából kazánt cserélnek.

Bár a rendészeti kollégium esetében az önkormányzat nem fenntartó, nem működtető, az épület a város tulajdonában van; és a város elkötelezett abban, hogy ilyen fejlesztésekkel is támogassa, segítse a békési megyeszékhelyen tanuló fiatalokat. Ez a szemlélet mutatkozott meg akkor is, amikor az elmúlt időszakban több általános és középiskola épülete megújult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában