Békéscsaba

2020.04.19. 15:29

Olaszországba készült, most otthon komponál a zongorista

Kovács Zoltán éppen egy nemzetközi zongoraversenyre készült elutazni Olaszországba, amikor a vírusjárvány elérte Európát. Azóta a békéscsabai zeneszerző a négy fal között komponál. A legutóbbi, Az igazi hősök című szerzeményével pedig többek közt a mentősök, az orvosok, az ápolók, a rendőrök és a bolti dolgozók előtti kíván tisztelegni.

Vágvölgyi Nóra

Kovács Zoltánt legutóbb a C’est la vie című darabban láthatta a közönség /Fotó: Ignácz Bence/

Fotó: Ignacz Bence

Januári találkozásunkkor Kovács Zoltán éppen Olaszországba készült, miközben a Jókai színház következő darabjára próbált. Ezúttal viszont otthon értem utol a művészt, aki mint sokan mások, a négy fal között éli mindennapjait. Mint mondja, az első pár nap kínszenvedés volt a számára, hiszen korábban állandóan úton volt.

– Igyekszem zeneileg minél kreatívabban és hasznosabban eltölteni ezt az időszakot, javamra fordítani a kialakult kényszerszabadságot. Az utóbbi hónapokban sajnálatos módon nem tudtam a zeneszerzésre koncentrálni. Az év eleji színházi próbák, majd a sajnálatos módon elmaradt olaszországi versenyre való készülődés együttesen felemésztették minden szabadidőmet, most viszont a napom nagy részében új dalokat írok – meséli a zenész.

Így született Az igazi hősök című szerzeménye is, amely egy félkész témából lett improvizációként látta meg a napvilágot.

– Ez egyfajta tisztelgés volt a részemről azok előtt, akik ezeknek a napoknak a próbáit leginkább kiállják. Gondolok itt a mentősökre, az orvosokra, a rendőrökre, a bolti dolgozókra, és még sok olyan területet fel lehetne sorolni, ahol mások jelenleg is értünk dolgoznak – ismertette.

Kovács Zoltánt legutóbb a C’est la vie című darabban láthatta a közönség /Fotó: Ignácz Bence/

A zeneszerzés mellett nemrég egy újabb oldaláról is megismerhette a közönség. A Békéscsabai Jókai Színház egyik előadásában nemcsak zenélt, de kisebb szerepet is alakított a C’est la vie című, háromszereplős darabban.

– A januári-februári bemutatók hatalmas sikerélménnyel ajándékoztak meg. Annak ellenére, hogy a próbákon nagyon bátortalanul kezdtem, az előadások utáni pozitív visszajelzések nagyon megleptek, főleg azért is, mert a színházi zenélés egész idáig számomra teljesen létidegen volt. Aztán mire az előadásokra került a sor, olykor Bartus Gyulának, a darab rendezőjének kellett visszafognia, mert előfordult, hogy már kicsit túljátszottam a karaktert. Viszont az, hogy elkezdtem megszeretni a szerepet, és egyre aktívabb lenni a színpadon, a két színésznőnek és Gyulának is nagy segítség volt, én pedig mindezt nagy örömmel tettem. Imádtam minden pillanatát. Ezért bízom benne, hogy lesz még folytatás – árulta el a zenész.

De persze addig sem áll meg az élet, a művésznek rengeteg terve van még erre az évre. Szeptember közepén készül az Egyesült Királyságba, ahol egy bemutatkozó koncerttel lepi majd meg a közönségét. – Remélem, hogy a jelenlegi helyzet lecsillapodik, és megtarthatjuk a koncertet. Addig is igyekszem a zenei portfóliómat szélesíteni, most ezen dolgozom a legtöbbet. A márciusban megjelent első, bemutatkozó albumom után néhány egyszámos kiadványt készítek, és a tervek szerint nyáron jelenik meg a következő albumom. A tizennyolc számból álló lemez az első négy év zeneszerzői munkásságomat ölei majd fel – osztotta meg a csabai zongoraművész.

Hozzátette, a nemzetközi versenyekről sem akar lemondani. Következő év áprilisában mindenképpen szeretne kijutni az idén elmaradt megmérettetésre. De – ahogy ő fogalmaz – addig sem ül a babérjain, hiszen több idei, nemzetközi zeneszerző versenyen is be szeretné mutatni szerzeményeit.

Dalban meséli el érzéseit a művész

Kovács Zoltán tíz éve találkozott először zongorával. Később magántanárhoz járt, majd a Bartók Béla Zeneiskolában folytatta tanulmányait. Komponál, hangversenyt ad, sőt filmben is zenélt már. A fiatal zongorista pár éve mutatkozott be először a békéscsabai közönség előtt, amikor egy egész estés koncertet adott a zeneiskolában. Ezt követően viszont az élet máshová szólította, elköltözött Angliába. Azonban az ott töltött évek sem tűntek el nyomtalanul, hiszen az ekkor írt zenéi mai napig fontos részei repertoárjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában