Békés

2020.04.27. 11:29

Nem kér szemetet Malomasszonykert

Továbbra is sziszifuszi küzdelmet vívnak az önkormányzatok az illegális szemétlerakókkal szemben. A tilosban járókat nehéz tetten érni, hiszen gyakran kifigyelik, hogy mikor „szabad a pálya”, és akkor teszik le a hulladékot. Békésen, a Malomasszonykertben Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő a helyiekkel közösen próbálja elejét venni a jelenségnek.

Papp Gábor

Deákné Domonkos Julianna (jobbról) folyamatosan egyeztet a fennálló problémáról a helyiekkel, a malomasszonykertiekkel, a tilosban járókat azonban nehéz lefülelni /Fotó: Gazsó János/GA-Pix/

Fotó: Janos Gazso

A hosszabb ideje tartó folyamatról a közelmúltban számolt be Deákné Domonkos Julianna. Mint kiemelte, több hónapja tapasztalja, hogy egyesek iszonyatos mennyiségben hordanak háztartási és egyéb hulladékot a Malomasszonykertbe. A tiltó táblát egy alkalommal el is tüntették, miközben szinte biztos, hogy nem az ott lakók viszik oda zsákszámra a szemetet.

Fellelhető volt már ott a háztartási hulladék mellett télikabát, hullámpala, feltehetően hagyatékból származó edények, kidobott asztal, széttört babakocsi és egyebek – számolt be tapasztalatairól. Deákné Domonkos Julianna elmondta, mélységesen felháborítják a történtek. A közelmúltban már sokadjára járt kint a területen, amikor éppen egy leparkolt autó várt arra, hogy kiüríthesse a csomagtartóját. Az illető bizonyára megismerhette a képviselőt, így az rájött, hogy nem aktuális a kérdés.

Deákné Domonkos Julianna (jobbról) folyamatosan egyeztet a fennálló problémáról a helyiekkel, a malomasszonykertiekkel, a tilosban járókat azonban nehéz lefülelni /Fotó: Gazsó János/GA-Pix/

– Megfordult és távozott. Sajnos a rendszámát nem írhattuk fel, olyan sietős volt neki – ecsetelte.

Viszont egy másik autónak nem volt ilyen szerencséje, felírták a rendszámát, és bíznak abban, hogy az illető nem folytatja a fuvarokat.

– Nagyon fontosnak tartom a környezetvédelem ügyét, hogy tiszta környezetet biztosítsuk mindenki számára – folytatta a gondolatot a képviselő. – Teljesen nem lehet elejét venni az illegális hulladéklerakásnak, de biztos vagyok benne, hogy összefogással mérsékelni tudjuk. Felmerült, hogy térfigyelő kamerát telepítünk a környékre. Az biztos, hogy mindent megteszünk a jelenséggel szemben. Úgy tűnik, az egyik legnagyobb problémát a hagyatékok, illetve a kiselejtezett bútorok, eszközök jelentik, nagyon sokan azokat rakják le a tilosban. Ez azonban nem megoldás, nem is lehet az.

– Ahogy korábban említettem, kérdéses, kik teszik mindezt. Biztos, hogy nem a malomasszonykertiek, de az sem teljesen kizárt, hogy más településről jönnek és rakják le a hulladékot – tette hozzá az önkormányzati képviselő. – Mindent meg fogunk tenni, hogy ez ne folytatódjon. Sajnos egyébként nem ez az egyetlen hely, ahol ismeretlenek szemetet raknak le.

Kálmán Tibor polgármester hírportálunknak elmondta, programjukban is fontos pontnak számít az illegális hulladéklerakók elleni küzdelem, aminek érdekében számos szervezet összefogására van szükség. Az egyeztetések folynak a kérdésben.

Nem csak Békésen, más településeken is bosszantó

A BKSZ Kft. folyamatosan dolgozik a problémák megoldásán, a hulladékot is elszállították a Malomasszonykertből. Az illegális hulladéklerakás kérdése egyébként nem speciálisan békési probléma, hiszen számos településen jelentkezik a megyében és más régiókban egyaránt. A helyzetet nehezíti, hogy a tettenérés nagyon ritkán jön össze, a legtöbben kivárják a megfelelő lehetőséget, amikor nem látja őket senki. Olyan is előfordult, hogy a szemétből előkerült iratok alapján beazonosították a lehetséges szemetelőt, aki viszont kikérte magának, és azt állította, hogy fogalma sincs, miképpen került közterületre a hulladéka.

Mezőberényben a közmunkaprogram részeként küzdenek az illegális lerakókkal. Siklósi István polgármester korábban elmondta, a folyamatok mérséklésére lát esélyt, de amíg szigorúbb intézkedésre nincs lehetőségük, addig áttörés nem várható. Viszont nem egyszer akadt arra példa, hogy beazonosították a szemetelőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában