Békéscsaba

2020.04.07. 17:24

Bicikliút és járda épül a Szabolcs utcában

Gyalog- és kerékpárút épül Békéscsabán, a Szabolcs utcában, a munkálatok javában zajlanak, egyre látványosabbak. A fejlesztés hiánypótlónak mondható, mert most már csak ezen a részen nincs bicikliút a Szabolcs utcában. Több csemetét ültetnek, mint amennyi fát kivágtak a beruházás miatt.

Licska Balázs

20200330 Békéscsaba Szabolcs utcai kerékpárút építése elkezdődött Bolem építőipari vállalkozással. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Opauszki Zoltán városi tanácsnok elmondta, a mintegy 700 méteres szakaszt érintő beruházás hozzájárul ahhoz, hogy teljesebbé válhasson Békéscsaba kerékpárút-hálózata.

A most megépülő rész kapcsolatot teremt a Szarvasi úton és a Szerdahelyi utcában, valamint a Bartók Béla úton lévő bicikliutak között. A jaminaiaknak is lehetővé teszi, hogy a Franklin utca felől folyamatos nyomvonalon, biztonságban juthassanak el kerékpárral az autóbusz-pályaudvarra, a vasútállomásra, a Kétegyházi út környékén lévő munkahelyekre.

Opauszki Zoltán kiemelte, miszerint a városi közgyűlés döntése értelmében még több fát ültetnek, mint amennyi kivágtak a beruházás miatt, tehát Békéscsaba zöld jellegét nem éri kár.

Az elkészült járda és bicikliút jócskán megkönnyíti majd a csabaiak közlekedését /Fotó: Imre György/

Hírportálunk megírta korábban: a képviselő-testület jóváhagyásával kivágtak mintegy ötven fát a területen, de a kitermelt fák helyére a Szabolcs utcában 60, legalább kétszer iskolázott 10/12-es méretű facsemetét, kislevelű hársot ültetnek.

– Az Ihász utcától a Szerdahelyi utca felé haladva folyik a kivitelezés – beszélt a fejlesztés jelenlegi állásáról dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta: a tervezéskor figyeltek arra, hogy lehetőleg kevés értékes fát vágjanak ki. Ezért ott, ahol az egyesített gyalog- és kerékpárút nem fér el, az út mellett csak kerékpárút, a fasoron belül pedig külön járda épül.

A kivitelezés a vízművek sportpályájánál kezdődött. A járda szegélye és a szegélyek közötti pályaszerkezet a felső aszfaltréteg kivételével elkészült. A következő időszakban az így részben elkészült járdára és az ideiglenesen kiépített járdalapos szakaszokra terelik a gyalogosforgalmat.

A szakember részletezte, ezt követően megkezdik az út menti járda helyén a bicikliút, illetve a gyalog- és kerékpárút építését. A Szerdahelyi utcához csatlakozó szakaszon előtte cserélik a vízvezetéket is. Az Ihász utca és a Tinódi utca csatlakozásánál pedig a kerékpáros átvezetés mellett zebra is lesz.

– Összességében 745 méternyi kerékpárforgalmi létesítmény, valamint 375 méternyi önálló járda épül a 120 millió forintos beruházás során – mondta dr. Sódar Anita. A közlekedés biztonságának erősítését is szolgáló fejlesztés a tervek szerint augusztus elejéig valósul meg.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában