Békéscsaba

2020.04.08. 17:22

Az áramszünetek elhalasztását kérik

Előre tervezett áramszüneteket tartanak a napokban Békéscsabán, főleg Jaminában. Az áramszolgáltatónál azt mondták, ezek szükségesek ahhoz, hogy az ellátás hosszabb távon zavartalan és biztonságos maradhasson. Közben sokan dolgoznak és tanulnak otthon, ezért a városvezetés­ kérte, hogy a beavatkozásokat halasszák későbbre.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

Több olvasó is jelezte hírportálunknak az elmúlt időszakban, miszerint az előre tervezett áramszünetek megnehezítik az életüket, hiszen nem tudnak rendesen otthon dolgozni, tanulni. Opauszki Zoltán városi tanácsnok, jaminai önkormányzati képviselő elmondta, őt is többen keresték meg a problémával, ezért intézkedést kért a városvezetéstől.

Opauszki Zoltán: ha lehet, a szolgáltató ne most tervezzen áramszüneteket /Fotó: Lehoczky Péter/

– A Nemzeti Közművek hálózati társaságainak kiemelt feladata a folyamatos áram- és gázellátás szavatolása szolgáltatási területükön, függetlenül az országos krízishelyzettől – válaszolták lapunk kérdéseire az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-nél. Mint ­kiemelték, azért, hogy a hálózatok működése hosszabb távon zavartalan és biztonságos maradhasson, folyamatos felülvizsgálat mellett ­továbbra is szükséges elvégezni bizonyos – üzemirányítás-, üzemzavar-elhárítási, tervezett fejlesztési és karbantartási – munkákat a megfelelő biztonsági intézkedések megtételével.

Hangsúlyozták: az NKM szakemberei a karbantartásokkal járó szükséges áramszüneteket a legrövidebb időn belül igyekeznek helyreállítani, valamint csak olyan esetekben történik műszaki beavatkozás, ahol az ellátás biztonsága megköveteli. Ahol van rá lehetőség, az NKM szakemberei aggregátorral vagy feszültség alatti munkavégzéssel biztosítják a folyamatos szolgáltatást. Az NKM arra kérte ügyfeleit, hogy azokban az esetekben, ahol a tulajdonosok együttműködése szükséges a szolgáltatás biztosításához, a megfelelő óvintézkedések mellett tegyék ezt lehetővé.

Mint írták, áprilisban ­Békés megyét érintően ­Békéscsabán és Gyulán hajtanak végre a szakemberek áramszünettel járó karbantartásokat. Kiemelték, ezen munkák 80 százaléka a hálózat­ bővítése kapcsán valósul meg, amiket az ügyfelek igényeltek; a maradék 20 százalékban pedig olyan fontos, az ellátás biztonsága szempontjából kiemelt munkálatokat végeznek, mint a gallyazás, a közvilágítás-bővítés vagy a hálózatok karbantartása.

Nem szerencsés a korlátozás

Opauszki Zoltán tanácsnok, önkormányzati képviselő szerint szükséges az önkormányzatnak lépnie és megkérnie a szolgáltatót: ha lehet, akkor ne a mostani helyzetben tervezzen áramszüneteket.

– Számos helyről érkezett hozzám jelzés, panasz arról, hogy a Nemzeti Közművek időszakos áramszüneteket tervez Békéscsabán – ismertette hírportálunk kérdésére Szarvas Péter polgármester. Hozzátette: egyetért azzal, hogy jelen helyzetben, a veszélyhelyzet időszakában, amikor sok felnőtt és gyermek otthon kénytelen munkáját végezni és tanulni, nem szerencsés az áramkorlátozás. Ezért írásban kezdeményezte a Nemzeti Közművek Zrt.-nél, hogy halasszák későbbre a beavatkozásokat és tekintsenek el az áramszünetektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában