Kondoros

2020.04.17. 17:29

A templomban trombitált Tuska Tibor, beszippantotta a hangszer

Három szólamban adta elő trombitán Tuska Tibor, Kondoros evangélikus lelkésze húsvétkor Georg Friedrich Händel: Tochter Zion című művét. A templomban hívek nélkül volt a lelkész, akinek az Evangélikus Énekeskönyv 388-as számú éneke a feltámadó Jézusról az interneten is nagy látogatottságot vonzott. Az egyedülálló templomi felvétel Oláh Péternek, a kondorosi tévéműsorok készítőjének szakmai tudását újfent bizonyította.

Nyemcsok László

Tuska Tibor evangélikus lelkész két fia, Tibor és Tomaj társaságában /Fotó: BMH/

Tuska Tibor evangélikus lelkésznek nem volt teljesen új dolog, hogy megfújja a trombitát húsvétkor. Már általános iskolásként bekerült Máté Mátyás zenekarába trombitásként Békéscsabán. Későbbi, budapesti tanulmányai alatt saját trombitája is lett egy németországi adomány által.

– Beszippantotta az embert ez a csodálatos hangszer, de ahhoz, hogy egyáltalán hang jöjjön ki belőle, sok-sok gyakorlás kellett – emelte ki. – Ha már hangszer, a gitár mindig kéznél volt, hiszen a hittanos nyári táborok alkalmával ez szolgált kísérőként az egyházi énekekhez.

A kondorosi lelkész kitért arra, mennyire más az interneten keresztül egy istentisztelet, mint amikor ott vannak a templomban a hívek:

– A templom harangja minden reggel áhítatra hív. Nehezen éljük meg ugyanakkor a hívekkel, hogy személyes találkozások nem lehetnek – mondta el Tuska Tibor. – Az evangélikus szeretetotthonban 42 bentlakó van, az ő védelmük, egészségük megőrzése kulcskérdés számunka, minden óvintézkedést megteszünk érdekükben. Nagy kihívás ugyanakkor nekünk, lelkészeknek is, hogy a személyes kapcsolatok most egy időre a semmibe vesznek. Ugyanakkor bízunk abban, hogy ez az időszak minél hamarabb véget ér.

Tuska Tibor evangélikus lelkész két fia, Tibor és Tomaj társaságában /Fotó: BMH/

Tuska Tibor kitért arra, a temetések is csak szűk családi körben zajlanak. A liturgia szerint megtartják a kegyeleti szertartásokat, de figyelnek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartást is megtartsák a hozzátartozók között.

És hogy miként zajlott le a húsvét a lelkész családjában? A családfő elmondta, a legfontosabb az volt, gyermekei ne érezzék azt, hogy a mindennapi élet alapvetően megváltozott: – A család, egy-egy közösség összetartása, összetartozása nagy szereppel bír – emelte ki Tuska Tibor. – Itthon vagyunk, amennyit csak lehet, játszunk a gyerekekkel, hogy ők minél kevesebbet lássanak abból, ami most bennünket veszélyeztet, fenyeget. Megváltozott ugyanakkor a hívek elérése, a személyes találkozásokat a minimálisra csökkentettük.

Én is bízom abban, hogy ez az áldatlan állapot mielőbb véget ér. Nekünk, egyházi személyiségeknek az a dolgunk, hogy erősítsük az embereket, hitüket. Amennyire csak lehet, a vírus miatti bezártságnál ők is, mint a legtöbb család, megtalálják a biztonságot, a kapaszkodót.

Oláh Péter – aki a kondorosi evangélikus templomban már sokadik videóját készítette – elmondta, a templomi képek a lelkésszel nagy élményt, egyben feltöltődést jelentettek számára. Ilyenkor még inkább felértékelődik a hit, a családdal otthon töltött idő:

– Örülünk, hogy ilyen lelkészünk, barátunk, önkormányzati képviselőnk van, aki közénk tartozik, velünk él, velünk gondolkodik – emelte ki Oláh Péter. – Az evangélikus templomban átélhettem, sajnos, csak a hívek nélkül, amit a hely szellemisége is nyújt.

Névjegy

Tuska Tibor 1972-ben született Békéscsabán. Itt járt a szlovák általános iskolába és gimnáziumba. Ezt követően Budapesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen végzett teológusként. Tanulmányai befejezése után segédlelkész volt Gödöllőn, aztán Albertirsán, Kiskőrösön, Tótkomlóson látott el egyházi szolgálatot. Húsz esztendeje a kondorosi evangélikus gyülekezet lelkipásztora. Önkormányzati képviselőként is dolgozik a településért. Nős, felesége Schäffer Adél épületgépész-mérnök. Két fiúgyermekük van, Tibor közép-, Tomaj általános iskolás.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában