Békés/Budapest

2020.04.11. 19:44

A légtorna vonzza a békési artistatehetséget, Tóth Cintiát

Néhány év múlva jó eséllyel a Fővárosi Nagycirkusz színpadán, vagyis inkább légterében látjuk viszont a békési Tóth Cintiát. A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola nyolcadikos diákja a közelmúltban felvételt nyert a Baross Imre Artista Képző Intézetbe, és nem véletlenül tartják korosztálya egyik legnagyobb tehetségének.

Papp Gábor

20200407 Békés Tóth Cintia artistának tanul Budapesten. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer az artistaképzőben fogom folytatni a tanulmányaimat – mesélte hírportálunknak Cintia. A békési talentum elárulta, hogy a sport egészen kisgyermekkora óta közel áll hozzá.

Szinte meghazudtolják a fizika törvényeit Cintia mozdulatai /Fotók: Imre György/

– Az iskola keretein belül atletizáltam, játékos sportversenyeken vettem részt és kézilabdázom – mondta. – Ennek ellenére a fordulatot az hozta, amikor tavaly májusban megláttam az artistaképző szórólapját. Vonzott, amit leírtak, és úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok a Békéscsabai Jókai Színházban, illetve színitanházban életre hívott előkészítőjükkel. Nagy élmény volt, amikor Budapestről érkezett artisták tartottak bemutatót. Ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb mint egy esztendő múlva, idén év elején nekifutottam a felvételinek.

Az előkészítő egyébként számos érdekességet tartogatott a békési fiatal számára, hiszen a tananyagban tánc, balett, légtorna és akrobatika is szerepelt.

– A tánc egyfajta tréning is volt, míg a további foglalkozásokon elsajátítottuk a balett alapjait – tette hozzá Cintia.

A légtornán még a földön végeztek talajgyakorlatokat, kézenállást, úgynevezett előrebógást, ami azt jelenti, hogy kézenállásból átmentek hídba, onnan pedig felálltak. Az erősítés és a nyújtás sem maradt ki a programból.

– Az akrobatikafoglal­kozásokon sem unatkoztunk, zsonglőrködtünk, gömbön egyensúlyoztunk, szaltóztunk és drótkötélen is gyakran végig mentünk – fogalmazott kérdésünkre a tehetség.

Cintia annyira megkedvelte a miliőt, hogy úgy döntött, felvételezik a Baross Imre Artista Képző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumba, Budapestre, illetve annak békéscsabai tagintézményébe. Mindkét helyre sikerrel teljesítette a követelményeket, és ősztől a fővárosban folytatja tanulmányait.

– Nagyon szeretnék légtornász lenni, és remélem, néhány esztendő múlva felléphetek a Fővárosi Nagycirkuszban. A nagy vágyam pedig az, hogy a világhírű Cirque du Soleil színpadára eljuthassak – tette hozzá.

Az artistanövendék nagymamája egyébként Budapesten él, ami nagy segítséget jelent számára, hiszen egyrészt jól ismeri a fővárost, másrészt nála fog lakni az új tanévtől.

– Természetesen minden hétvégén hazajövök, hiszen a családom, a szeretteim ide kötnek, ragaszkodom hozzájuk, szeretem a várost – ecsetelte. – Rengeteg támogatást és szeretetet kapok a szüleimtől, megadnak mindent, hogy jól felkészült legyek.

Tóth Cintia szólt arról is, hogy nagyon szeretett, szeret a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolába járni.

– Remek suliról van szó, rengeteg sporteseménnyel, sok-sok lehetőséggel és egy jó tanári karral. A környezet is ideálisnak számít a diákok számára. Kár, hogy ezek a heteket, hónapokat már nem ott tölthetjük – emelte ki.

Kis híján a fotózást választotta

Cintia egyébként sokáig egy másik úttal, egy másik szakmával is kacérkodott.

– Egy nyolcadikostól biztosan furcsán hangzik, de viszonylag régen, évek óta nagyon szeretek fotózni, és sokat fényképezek – árulta el hírportálunknak. – Békésen gyakran készítek felvételeket, de ha például nyaralni megyünk, akkor is. Éppen ezért gondolkodtam azon, hogy fotósiskolában tanulok tovább, de az élet másként hozta. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy hobbiként megmarad majd számomra a fotózás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában