fásítás

2020.04.24. 11:14

A betonfelület mellé zöldet is kérnek a békéscsabai üzletek parkolóiba

Egy helyi rendelet szerint fásítaniuk kell bizonyos üzleteknek a parkolóikban, erre év végéig kaptak haladékot – a téma ismételten napirendre került a megyeszékhelyen. A városban tizenkét bolt érintett a kérdésben. Amennyiben nem teljesítik a követelményeket, és marad a hatalmas, árnyék nélküli betonplacc, akár bírságot is kaphatnak.

Licska Balázs

A témát Paláncz György tanácsnok vetette fel a grémium ülésén. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy Békéscsaba zöldebb legyen, és ebben a fásításnak kiemelt szerepet kell kapnia. És az üzleteknek is teljesíteniük kell a vállalásaikat, kötelezettségeiket a parkolóikat illetően.

Ha az üzlet parkolója több mint 200 férőhelyes, akkor a területet legfeljebb száz kocsinak elegendő egységekre kell bontani. Az egyes beállók között pedig legalább két méter szélességű, összefüggő zöldsávot, zöld felületet kell kialakítani – így szól a településkép védelméről szóló helyi rendelet egyik, a boltok parkolóira vonatkozó része.

A tapasztalatok szerint egy árnyékos parkoló a vevők számára is vonzó /Illusztráció: Shutterstock/

Azt is előírták a regulában, hogy a zöldsávban kell lennie cserjéknek – főleg örökzöldeknek –, valamint lombhullató, nagy koronát növelő fáknak, és fontos, hogy legalább kétszer iskolázott, környezettűrő, allergén pollent nem termelő csemetét kell telepíteni. Lényeges az is, hogy a zöldsávot meg kell őrizni, gondozni, valamint kipusztulása esetén pótolni.

A rendelet 2018 elején, tehát több mint két éve lépett hatályba. A korábban épült és több mint 20 férőhelyes parkolók esetében azok felújításakor, de legkésőbb 2020 végéig kell annyit fát telepíteni, amennyi a parkolók építésekor az akkori jogszabályokban szerepelt.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a mostani kötelező fásítás azokra az üzletekre vonatkozik, amelyek parkolója több mint 200 férőhelyes. Békéscsabán 12 ilyen üzlet található. Az önkormányzat mindegyiknek írt levelet, illetve, ahol van, a magyarországi központnak is. Eddig két áruházlánctól érkezett válasz.

Jelezte: ha az üzletek nem fásítanak, akkor a polgármester úgynevezett településképi kötelezési eljárást folytathat le. Ezt megelőzően egy tájékoztatást küldenek ki, amiben­ felhívják a terület tulajdonosának a figyelmét a szabályoknak nem megfelelő állapotra, és határidőt szabva felkérik a probléma orvoslására. Ez pedig 2020. de­cember 31., amely a rendeletben is szerepel.

A városvezető kifejtette: ha a megadott határidőig nem teljesítik a kérést, akkor az ­ingatlan tulajdonosát kötelezhetik a fásításra, illetve – a rendelet szerint – akár egymillió forintig terjedő településkép-védelmi bírságot is kiszabhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában