Csák Imre

2020.03.14. 11:26

Szerelem első hallásra: életműdíjat kapott a battonyai rádiós

Életműdíjat vett át nemrégiben Csák Imre a Magyar Rádióamatőr Szövetségtől. E hihetetlenül sokszínű tevékenységről, szenvedélyről, a világ megismerésének a lehetőségéről mesélt otthonában a battonyai rádióamatőr. Ottjártunkkor a Déli-sark egy kis szigetén lévő nemzetközi expedicióval létesített kapcsolatot. Az expedíciónak résztvevője egy magyar rádióamatőr, HA0NAR, vagyis dr. Radócz László, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének a vezetője.

Csete Ilona

A rádiózással járó sikerek tárháza kimeríthetetlen, erre már gyermekként ráéreztem – mondta beszélgetésünk legelején házigazdánk, amikor leültünk a földgömb, a rádiója és az internet mellé. Kíváncsiak voltunk, hogy kezdődött a rádiózás.

– Füzesgyarmati gyerekként elmentem egy tévéműszerészhez, Kormány Mihályhoz, mert tudtam róla, hogy rádióamatőr. Ahogy Csató János is. Kíváncsiskodtam náluk, s mint ifjúsági állomás (akkoriban csupán hat volt az országban) elkezdtem a rádiózást, és beszippantott. Szeghalmon klubot, Füzesgyarmaton állomást hoztunk létre, szerény eszközökkel, de lelkesen tanítottuk a vésztői, a szeghalmi, a füzesgyarmati fiatalokat. Tanfolyamokat hirdettünk, sok jó távírászt kiképeztünk, éterversenyeket nyertünk. Dévaványán is lett szakosztályunk. Amióta Battonyán élek, a püspökladányiak regionális rádiós klubjával tartom a kapcsolatot, aminek a tagja vagyok.

A battonyai Csák Imrét életműdíjjal ismerte el a Magyar Rádióamatőr Szövetség /A szerző felvétele/

Csák Imre a fiatalok felkészítése, versenyeztetése mellett évtizedek óta relikviák gyűjtésével is foglalkozik. Szeretné, ha a világháló térnyerésével háttérbe szorult rádióamatőr-mozgalom minél több kincse megmaradna. Battonyán tagja a Fodor Manó Helytörténeti Egyesületnek, a múzeumok éjszakáján is rádiózott, a dombegyháziak falunapjára kitelepült.

Megragad minden alkalmat, hogy a helytörténettel, a természetvédelemmel, a történelem, a sport jeles eseményeivel is sokat foglalkozó rádióamatőrök szellemiségére felhívja a figyelmet. Albumokba rendezi a dokumentációit, minden tevékenységének nyoma van. Az ismeretszerzésnek ez a módja a családjának, a feleségének a támogatása nélkül nem működne.

Alaszkában, Új-Zélandon is járt már, az éteren át

Csák Imre szakmája rádió-televízió műszerész, majd villamosenergia-ipari technikus lett. Húsz éve szervizel pénztárgépeket. Az elektromosság és a kommunikáció máig az élete része. E kettő dologra a rádiózásban is nagy szüksége van. A Föld hat kontinensének összes létező országával, rádióamatőr-körzetével keresi a kapcsolatot.

Nem olcsó ez a hobbi, némi lemondással is jár, de mindenért kárpótolja, mert a rádiós kapcsolatok által a világnak bármely pontjára eljut az éteren át. A HA8AT hívójelű Csák Imre a legtávolabbi, az új-zélandi rádiós kapcsolatára a legbüszkébb, de sikerült már Vietnámmal, Ausztráliával, Alaszkával is rádiós kapcsolatot felvennie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában