dr. Patakfalvi János

2020.03.04. 11:37

Sok ezer baba világrajövetelét segítette az orosházi főorvos

Arany oklevelet kapott dr. Patakfalvi János az orvosi pályán eltöltött ötven évnyi szolgálatért nemrég a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karától. Az orosházi kórház szülész-nőgyógyász főorvosa mesélt az első világra segített babáról; a szakmáját érintő, az elmúlt öt évtized alatt végbement fejlődésről; az apukák szülőszobai „átváltozásáról”; a terhességi tesztként használt kecskebékákról.

Csete Ilona

Dr. Patakfalvi János dolgozószobájában egymás mellett sorakoznak az orvosi könyvek, a folyóiratok és az emlékek. Az intézményt érintő átalakítások, építkezések miatt a többi osztály már sokat költözött az évek során az épületen belül, a szülészek azonban maradtak: a szakember már 47 éve minden nap ugyanoda érkezik meg dolgozni. De hogy is kezdődött a pályája? A szegedi születésű szülészorvos a diploma megszerzése után előbb a mezőcsáti szülőotthonba került, majd négy évvel később érkezett Orosházára.

– Mezőcsát messze volt. Örültem, hogy Orosházán adódott egy lehetőség. Nagyon jó tanítóim és mentoraim voltak ebben a kórházban, ahol végigjártam az utat, és a végén osztályvezető főorvos is lehettem, amit pályám csúcspontjának tartok. Öt évvel ezelőtt, amikor betöltöttem a hetvenet, nem pályáztam újra az osztály vezetéséért, csinálják inkább a fiatalok. Az utódom, dr. Svarsnig Lajos agilisen, szakmailag is kézben tartja az osztályt, jó helyen van nála a staféta – mondta.

Dr. Patakfalvi János 1973 óta dolgozik az orosházi intézményben /Fotó: Orosházi Kórház/

Kérdésünkre elárulta, nem tudja, ötven év alatt hány gyermeket segített világra, de szerinte valahol 15 ezer körül lehet ez a szám. Az első, általa levezetett szülésre viszont máig emlékszik. A szülőotthonban még csak egy hónapja dolgozott, amikor a főnöke elment szabadságra.

– Ott voltam 24 évesen, szakvizsga nélkül, és már aznap este elindult a vajúdás egy anyánál. Vettem egy nagy levegőt, s megoldottam. Akkoriban nem volt infúzió, lélegeztetőgép, ultrahang, labor, de még terhességi teszt sem. A terhesség megállapítására kecskebékákat használtunk. A gyerekek hordták be a békát, két forintért vettük darabját, ott brekegtek a befőttes üvegben. A női vizeletet befecskendeztük a béka hasi limfazsákjába, majd később váladékot vettünk a békától, és ha a mikroszkóp alatt úszkáltak a békaspermiumok, akkor terhes volt a nő. Ezek nagyon jó tanulóévek voltak – emlékezett vissza.

Azt mondja, a kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói mindig nyitottak voltak az újdonságokra. Kaáli professzornak köszönhetően Magyarországon itt használtak először nőgyógyászati beavatkozásra laparoszkópos tornyot, az ország minden részéből jártak ide.

– Az 1990-es évek elején vezettük be a rooming in rendszert, amikor kint lehet a baba az anyukával. Kiságyak akkor viszont nem voltak a kórtermekben. Elmeséltem az üveggyári mérnök barátomnak, aki kollégáival kitalálta, hogy az áruházi gurulós bevásárlókocsikat alakítják át. Végül megcsinálták, harminc darabot kaptunk – mesélte nevetve.

A másik újítás az apás szülések bevezetése volt. Az apukák immár több mint húsz éve bent lehetnek gyermekük születésénél.

– Láttam pár érdekes „átváltozást” a szülőszobában. A zord, morcos, kemény édesapa megérkezik a párjával, végigüli a vajúdást, rácsodálkozik, hogy gyermeke anyja milyen fantasztikusan kitartó és erős asszony, majd elsírja magát, amikor kezébe veszi a gyermekét. Ez is a születés csodája... megenyhíti a legkeményebb szíveket is.

Családja kérésére nyugdíjba készül

Dr. Patakfalvi János azt mondja, a mai napig csodaként tekint a születésre.

– Ezt nem lehet megszokni, minden születés egy csoda, és boldog vagyok, hogy ezt olyan sokszor átélhettem az eltelt évtizedekben. Bár nagyon szeretnék még dolgozni, lehet, hogy engedek a család nyomásának és idén nyugdíjba megyek. De az biztos, ha erre járok, benézek, mert ötven év után nem könnyű otthagyni azt, ami az egész életedben meghatározó szerepet töltött be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában