korszerűsítés

2020.03.25. 17:14

Rengeteg energiát spórolhatnak meg a csabai intézmények

Több közintézményt korszerűsítenek Békéscsabán, a pályázati pénzekből és a város saját forrásából megvalósuló munkálatok folyamatosan haladnak: szigetelnek, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert, valamint napelemes rendszereket telepítenek.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock illusztráció

A Szabadság tér 9/1. szám alatt folyamatban van egy 85 millió forintos fejlesztés, ez az épület – többek között – a családsegítő és gyermekjóléti központ fő bázisát jelenti. A kivitelező eddig kicserélte a nyílászárókat, több mint százat, kiépítette a fűtési és a napelemes rendszert. Jelenleg szigetelik az épület homlokzatát, összességében mintegy 1000 négyzetméteren, majd jön a födém szigetelése és az akadálymentes mosdó kialakítása.

– Eljárt az idő az épület felett, eddig ránézésre nem volt túl vonzó, az ügyfelek számára sem volt valami bizalomgerjesztő – fogalmazott Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője annak kapcsán, hogy miért jelentős a Szabadság téren megvalósuló beruházás. A fejlesztés révén majd egy szebb, komfortosabb épületben dolgozhatnak a központ munkatársai, valamint kényelmesebb körülmények között fogadhatják az ügyfeleket.

Hangsúlyozta, ő és kollégái is fontosnak ítélik a környezet védelmét, ezért lényeges, hogy a tervek szerint idén nyáron véget érő beruházásnak, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a központ költséghatékonyabban működhet, valamint az épület kevesebb szén-dioxidot bocsáthat majd ki a levegőbe.

A polgármesteri hivatal Szent István tér 7. szám alatti épületénél a 121 millió forintos fejlesztés jelentős részét a zárófödém szigetelése jelenti, erre közel 3400 négyzetméteren kerítettek sort. Korszerűsítették a fűtési rendszert, kiépítették a napelemes rendszert. Most az akadálymentes mosdó kialakítása zajlik, továbbá cserélik még az akadálymentes rámpakorlátot.

A munkálatok folyamatosan haladnak. Az épületeken többek között kicserélik a nyílászárókat is /Illusztráció: MW/

Szarvas Péter polgármester elmondta, a hivatal energetikai korszerűsítésével biztosítanák az épület racionális energiagazdálkodását. Csökkentenék a hivatal gáz- és villamosenergia-költségeit, valamint a szén-dioxid-kibocsátást. Mint fogalmazott, éppen ezért a beruházás egyik legjelentősebb eleme az a 184 napelempanel, amely a városháza Derkovits sor felőli épületén látható.

Hangsúlyozta: mivel a városháza műemléképület, ezért a beruházás tervezésénél, kivitelezésénél, az anyagok kiválasztásánál erre is tekintettel voltak, vannak.

– A Fövenyes utca 1/A szám alatti és az Andrássy út 38. szám alatti épületnél véget értek a munkálatok – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

Ahogy előbbinél, úgy utóbbinál is a homlokzat és a zárófödém utólagos szigetelését, a központi fűtésrendszer korszerűsítését; az ajtók és ablakok cseréjét tartalmazta a beruházás; napelemes rendszert telepítettek; akadálymentes bejáratot és mosdót alakítottak ki. A Fövenyes utcai fejlesztés 50 millió, az Andrássy úti pedig 64 millió forintot tett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában