állatkínzás

2020.03.31. 13:39

Orron lőttek egy macskát Békéscsabán

Valaki pont az orra közepén lőtt meg egy cicát a megyeszékhely egyik kertvárosi részén. A rendőrség vizsgálja a történteket, állatkínzás vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Vágvölgyi Nóra

20200330 Békéscsabán meglöttej egy macskát a fejánél Szőke-Kiss Lilla mutatja gazdája Imre György Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az egyik csabai közösségi oldalon tették közzé a napokban, hogy valaki az orra közepén lőtt meg egy házi kedvencet nemrégiben a megyeszékhelyen. Mindez pedig egy nyugodt kertvárosi, családi házas környéken történt. Szőke-Kis Lilla, a macska gazdája hírportálunknak elmondta, múlt hét vasárnap délután egy óra körül történhetett a dolog, legalábbis akkor vették észre a vérző állatot. A fiatal lány, és párja Szegeden laknak, ott nem jár ki a cica, maximum a társasházi lakás teraszára, kéthetente, hétvégén viszont a fiatalok mindig meglátogatják a lány szüleit. Most is egy ilyen alkalomkor történt a dolog.

Rudolf a mai napig véreseket tüsszent /Fotó: Imre György/

– Mikor itthon vagyunk, a cica szeret kijárni az udvarra, pár órát tölt ott naponta. Szerintem nagyon messzire nem szokott menni, mert ha hívom, öt percen belül előjön. Aznap, mikor az eset történt, a bátyám éppen ment ki a teraszra, a cica pedig odaszaladt hozzá, és akkor látta meg a testvérem, hogy véres az állat bundája. Bevittük a lakásba, megpróbáltuk elállítani a vérzést. Kicsivel később a bátyám szólt, hogy meglőtték a cicát, mert megtalálta a teraszon a lövedéket – mesélte Szőke-Kis Lilla.

Rudolf a négyéves, és dupla ennyi kilós ivartalanított kandúr az orrán sérült meg, pontosan a közepén találta el egy vélhetően környékbeli lövöldöző. A gazdája a sérült kedvencet elvitte állatorvoshoz, aki ellátta. Majd amint felocsúdott az első sokkból, hívta a rendőrséget is, akik elmondása szerint a hívás után gyorsan, fél órán belül megérkeztek, és felvették a jegyzőkönyvet.

Hírportálunk megkérdezte a Békéscsabai Rendőrkapitányságot az esetről, a válasz szerint a hatóság állatkínzás vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást és vizsgálja a történteket.

Lelőtte a galambot

Korábban hírportálunk is beszámolt arról az esetről, ami közel egy évtizede történt. Még 2009 nyarán egy békéscsabai férfi fogta Szlávia típusú légpuskáját, és lelőtte az udvarára leszálló egyik postagalambot. A madarakat egy kertes családi házban tartotta gazdájuk, és közülük néhány az említett napon a szomszéd kertjében szállt le a földre. A kilőtt állat tulajdonosa észlelte a dolgot, és jelentette az esetet a rendőrségnek. Az elpusztított, belga óriás fajtájú postagalamb értéke kétezer forint volt, a lövöldöző ekkora anyagi kárt okozott az állat tulajdonosának. A szomszéd végül elismerte tettét, így állatkínzás vétsége miatt indítottak ellene eljárást. A vádemelést követően a férfit a Békéscsabai Városi Bíróság bűnösnek találta. Jogerősen egy év próbára bocsátást kapott, fegyverét pedig elkobozták. A rendőrség szerint nem gyakoriak, nem jellemzőek a hasonló esetek Békés megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában