Kossuth-díjas kertész

2020.03.12. 17:10

Mohácsy Mátyásra emlékeztek Békéscsabán

Szakmailag és emberileg is példaértékű volt a Kossuth-díjas kertész.

B. A.

Fotó: Imre Gyorgy

Mohácsy Mátyásra emlékeztek a Széchenyi ligetben csütörtökön délután. A Kossuth–díjas kertész születésének 139. évfordulóján, a Lencsési Közösségi Ház és a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör szervezésében a megemlékezők koszorút helyeztek el a magyar kertészet nagy alakjának mellszobránál.

A Széchenyi ligetben található mellszobránál helyeztek el koszorúkat a kertbarátok /Fotó: Imre György/

Az ünnepségen elhangzott a békéscsabai születésű szakember 10 évig vándorkertészként dolgozott a világban. A magyar mellett négy nyelven beszélt. Szibériai hadifogságból hat év után szökött meg, majd a Kertészeti Tanintézetben dolgozott, melynek később az igazgatója is lett. A Kertészeti Egyetem dékánja, majd rektora volt, aki kiváló kapcsolatokat ápolt munkatársaival, diákjaival. Mintegy 37 könyvet írt, többnek társszerzője volt.

A Lencsési Közösségi Házban 1995-ben alakult meg a közösségi ház által fenntartott kertbarát kör, húsz éves évfordulójukon vették fel a Mohácsy Mátyás nevet. Takács Péter a közösségi ház vezetője úgy emlékezett, Mohácsy Mátyás rengeteget adott a magyar kertészetnek, emellett végtelenül szerény ember volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában