Békés megye

2020.03.22. 15:14

Az enyhe tél miatt több lett a kullancs

A tavaszias idő beköszöntével megjelennek a kullancsok, melyek a kemény telek hiánya miatt az utóbbi években elszaporodtak. Lényegesen nagyobb a mai állomány, mint egy évtizede. Irtani nem lehet, csak az odafigyelés segíthet. Ha szabadban járunk, használjunk kullancsriasztó szert, és rendszeresen nézzük át a testünket, főként a hajlatokra koncentrálva.

Busi Ottó

Forrás: Shutterstock

Fotó: PNG Guru

– Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának – mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke nemrégiben az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve, amely a talaj menti fagyok hiányával magyarázható. Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Elmondta: a kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely no­vember végig tart. – A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni – mondta Kapiller Zoltán.

Március elején indul a tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart

A kullancs többféle betegséget terjeszt, némelyikük ellen azonban már van védőoltás. Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos a betegségek közül kettőt emelt ki: a vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt. Ez utóbbiról elmondta, jelenleg nincs ellene hatékony vakcina, viszont időben felismerve antibiotikummal gyógyítható. Hozzátette, ha az élősködő nem lett időben eltávolítva, és fertőzött volt, heteken belül jelentkeznek bizonyos Lyme-kórra utaló bőrtünetek, de ekkor sem törvényszerű a megbetegedés. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen viszont már van vakcina. – Napjainkban ott tartunk, hogy szinte egész évben fennáll a kullancsveszély, áprilistól nyár végéig, sőt, akár no­vemberig is tarthat. Most már szinte bármikor bekövetkezhet kullancscsípés – hívta fel a figyelmet a szakember.

De nem csak az emberek, az állatok is veszélyeztetettek, dr. Sprőber Zoltán békéscsabai állatorvos szerint a Lyme-kór nemcsak az ember, de a kutya és számos más állatfaj kullancs közvetítette, lázzal, jellegzetes bőrpírral és ízületgyulladásokkal járó, fertőző betegsége. Elmondása szerint a háziállatokon a tünetek bizonytalanok, gyakori a tünetmentes kórokozó-hordozás. A csípéstől számítva a lappangási idő kutyák esetében kettő-öt hónap, tünetként láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, az állatok egy részénél kötőhártya-gyulladás és a szaruhártya elhomályosodása tapasztalható.

A szakemberek szerint ahogy országosan, úgy szűkebb környezetünkben is a kullancscsípésnek leginkább kitett személyek a mezőgazdasági dolgozók és a parkokban, erdőgazdaságokban munkát végzők lehetnek. Mellettük a természetjáróknak kell jobban odafigyelni a vérszívókra. Elmondásuk alapján ma már ugyanis nemcsak az erdőkben, a mezőkön, hanem a lakott területeken, a városi parkokban, sőt, akár az otthoni kertekben is előfordulhat kullancs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában