Galériával, videóval

2020.02.11. 15:21

Történelmi beruházást jelentett be a Linamar Békéscsabán

Felavatta új telephelyét, és kapacitásbővítést jelentett be a Linamar Hungary Zrt. A békéscsabai elektromobilitási központ mellett a vállalat orosházi telephelyének új üzemcsarnokát is ünnepélyes keretek közt adták át, kedden a megyeszékhelyen. A beruházások összértéke 25 milliárd forint, és több száz új munkahely jön létre.

Busi Ottó

Udo Schleif, Havasi Csaba, Magyar Levente és Linda Hasenfratz adta át a beruházást /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Átadták a Linamar Hungary Zrt. harmadik magyarországi telephelyét, egyúttal elektromobilitási központját, kedden délelőtt. A megyeszékhely határában felépült új gyáregységben tartott ünnepélyes átadón egyben kapacitásbővítést is bejelentettek: a vállalat orosházi telephelyén az OROS gyáregység új üzemcsarnokában is megkezdődik a termelés.

Mint kiderült, a kanadai járműipari vállalat saját fejlesztésű elektromos hajtásláncainak gyártásával fordul az elektromobilitás irányába. A 17,6 milliárd forint összértékű beruházási programban a Linamar Hungary gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósít meg, ezen program első lépése a most felépült, és átadott 10 ezer négyzetméteres csarnok és gépberuházás, melynek értéke 8,2 milliárd forint. Az új békéscsabai csarnokban 150 új munkatárs dolgozhat majd az járműipar jövőjét jelentő elektromos meghajtások termelésén.

Udo Schleif, Havasi Csaba, Magyar Levente és Linda Hasenfratz adta át a beruházást /Fotó: Lehoczky Péter/

Mindezek mellett a vállalat összesen több mint 8 milliárd forint értékű beruházással fejleszti békéscsabai és orosházi gyártóegységeit.

A kanadai járműipari beszállító kapacitásbővítő fejlesztése magában foglalja gyártócsarnok építését, gép- és eszközbeszerzést, valamint új, magasan kvalifikált munkahelyek létesítését. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette. A stratégiai céloknak megfelelően a fejlesztés az emelőgép gyártást és autóipari kapacitások bővítését célozta, három telephelyet is érintve: Orosházán, Békéscsabán és Gyöngyösön összesen 100 új munkahely jön létre a fejlesztések eredményeként. Az orosházi telephelyen épült új csarnokban már zajlik az új termékük, a Skyjack típusú önjáró emelőgépek gyártása.

Az átadóünnepségen Linda Hasenfratz, a Linamar vállalat vezérigazgatója méltatta a beruházást, Udo Schleif csoportelnök pedig kijelentette, Magyarország fontos szerepet játszik a társaság növekedésében. Martin Barratt, a kanadai magyar nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokról, és azok várható növekedéséről beszélt.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. Két fontos céljukat valósítják meg, egyrészről mezőgazdasági- és gépgyártásuk piaci pozíciójának erősítése az önjáró emelőgépeik gyártásával, másrészről jövőbemutató technológiával: elektromos hajtáslánc gyártásával támogatják a járműipar jövőjét jelentő elektromos járműveket.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kijelentette, a megyeszékhely ipartörténelmének legnagyobb értékű beruházásáról van szó.

Hozzátette, térségünk folyamatosan fejlődik, majd reményét fejezte ki, hogy hamarosan döntés születik a csabai reptér fejlesztéséről, és hogy egy vasúti logisztikai központ is épül a közelben. Elmondta, mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még nagyobb befektetői vonzerővel bírjon a térség. Kiemelte, nemsokára átadnak egy új nyomdaipari képző központot, illetve két milliárd forintból egy gépipari fémfeldolgozó képzési központot építenek a városban.

Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, Békésnek ez egy történelmi korszaka, a beruházással ugyanis megyénk is felkerült nemcsak Magyarország, de Európa és a világ térképére, mint fontos ipari terület. Ez pedig elmondása alapján erősödhet: további modern ipari beruházásokat szeretnének a térségbe hozni, támogatni azok megtelepülését a régióban.

Videó: Kiss Zoltán

Munkavállalót ezreit foglalkoztatják

A több mint fél évszázados múltú kanadai konszern működési területei között megtalálható az autóipari és a mobil ipari eszközök, valamint a könnyű-, nehéz- és egyéb gépjárművek gyártása is. A Linamar Corporation 61 gyárral, 8 fejlesztési központtal, 25 kereskedelmi irodával rendelkezik 17 országban. Észak- és Dél-Amerikában, Európában, illetve Ázsiában, több mint 27 000 munkavállalót foglalkoztatva. A kanadai érdekeltségű, de magyar vezetésű Linamar Hungary Zrt. Békés megye és az Észak-Alföld régió egyik legnagyobb autóipari-, mezőgazdasági gépgyártójaként és foglalkoztatójaként jelenleg közel 2500 embernek nyújt megélhetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában