Galériával

2020.02.13. 17:29

Szlovák konferenciának ad otthont Békéscsaba

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete által szervezett nagyszabású nemzetközi tudományos konferenciának ad otthont csütörtökön és pénteken Békéscsaba. A rendezvényt annak apropóján hívták életre, hogy a kutatóintézetet harminc éve alapította a Magyarországi Szlovákok Szövetsége. A csütörtöki megnyitón – amin mintegy százan vettek részt – köszöntötték a kerek évfordulót ünneplő dr. Gyivicsán Annát, a kutatóintézet tiszteletbeli munkatársát, alapító igazgatóját.

Licska Balázs

A tanácskozáson több mint negyven magyarországi, szlovákiai, romániai és szerbiai egyetemekről és kutatóintézetekből érkező előadó révén közelítik meg a hazai szlovákság témáját a nyelvészet, a történettudomány, a néprajz és az oktatás kérdései felől, azaz interdiszciplináris kontextusban.

Az intézmény célként fogalmazta meg a szlovák nyelv, kultúra és hagyományok megőrzése érdekében a magyarországi szlovákok múltját és jelenlegi helyzetét érintő társadalmi folyamatok tudományos igényű elemzését: történelmi, néprajzi, kulturális antropológiai, nyelvészeti, szociológiai kutatásokat végez, jelentős továbbá a pedagógiai és kiadói tevékenysége.

Többek között dr. Tuska Tünde nyitotta meg a konferenciát /Fotó: Kiss Zoltán/

A konferencia keretében egy kiállítást is berendeztek, tablókon, fényképeken keresztül ismerhető meg a kutatóintézet mindennapi működése: konferenciákat, előadásokat, könyvbemutatókat, diákversenyeket, táborokat rendeztek az elmúlt három évtizedben, kiadványokat jelentettek meg.

A rendezvény megnyitóján beszédet mondott többek között dr. Tuska Tünde, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének igazgatója, Róbert Maxián, Szlovákia budapesti nagykövet-helyettese, Ján Varso, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának igazgatója, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere emlékeztetett, 2018-ban ünnepelte a város az újratelepítésének 300. évfordulóját nagyszabású, több ezer embert megszólító rendezvényekkel, amelyek fontosak voltak mind a lokálpatrióták, mind a helyi szlovákság számára. Kiemelte: a magyarok és a három évszázada a településre érkező szlovák telepesek és leszármazottaik közösen írták a város történetének meghatározó fejezeteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában