Zöld jövő

2020.02.23. 15:29

Környezettudatos magatartásra tanít a gyomaendrődi óvoda

Két megyei óvoda mellett a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda három egysége is kiérdemelte a Zöld Óvoda címet. A Csemetekert Óvoda második, a Margaréta harmadik alkalommal pályázott sikeresen a tavalyi évben. A Százszorszép pedig immár az Örökös Zöld Óvoda címmel büszkélkedhet.

Balázs Anett

Fotók: Szilágyi Viktor

Utóbbi intézménybe meglepetésszerűen látogattunk el a minap, és néztük meg, mit is tesznek mindezért az ott dolgozó pedagógusok és persze a gyerekek.

A Kossuth utcai óvoda tágas udvarát árnyat adó fák, bokrok, örökzöldek, egynyári növények díszítik, amelyek szépségük mellett élőhelyet biztosítanak számos madárfajnak, így a kicsiknek minden évszakban lehetőségük adódik az élőlények közvetlen megfigyelésére. Ottjártunkkor éppen a madáretetőket töltötték fel nagy izgalommal a gyerekek, akik a magvak mellett az arra kikészített edényekbe vizet is engedtek a tollasoknak.

Fotók: Szilágyi Viktor

– Virágoskertjeinket és balkonjainkat együtt gondozzuk. Mindennap szervezünk a szabadban történő tevékenységet. Továbbá a hozzánk belépő gyermekeket és felnőtteket többnyire természetes anyagokból készült bútorok, zöld növények, akvárium, terrárium fogadja. A gyermekekkel közösen gyűjtött kincsek pedig az élősarkokat díszítik. Ezeket felhasználjuk a játékban és tanulásban is – fogalmazott Hunya Imréné intézményvezető-helyettes.

Mindezek mellett számos olyan programból is aktívan kiveszik a részüket, amelyek egytől egyig a zöld szemlélet és a környezettudatos magatartás kialakításában játszanak nagy szerepet. Teszik mindezt úgy, hogy a gyermekek spontán kíváncsiságára, érzelmeire támaszkodnak.

A gyerekek nagy gonddal töltötték fel az etetőket. A kicsik közvetlen közelről tudják megfigyelni a madarakat

– Hisszük és tapasztaljuk, hogy munkánk eredményes, és a felcseperedő gyermekek követik mindazt, amit kisgyermekkorukban oly nagy érdeklődéssel sajátítottak el. Látjuk, hogy az a generáció, amely ilyen zöldoviban teszi meg első lépéseit egy élhető világ felé, jó úton halad. Bízunk abban, hogy sikerül megalapozni egy, a környezettel összhangban lévő és fenntartható jövőt – hangsúlyozta Kovács Péterné intézmény­vezető.

Magukévá teszik a természet iránti tiszteletet a gyerekek

Az intézmény vezetői elmondták, a programok kialakítása során előtérbe kerülnek azok a pozitív viselkedésminták, amelyek megalapozzák a természet iránti tiszteletet. Így a madarak ellátása mellett többek között három éve hagyomány, hogy gesztenyefa-csemetékkel búcsúztatják a ballagókat. Továbbá a bontatlan ételmaradékokat az arra a célra elhelyezett ételdobozba viszik, valamint a kiselejtezett óvodai fektetőszivacsokat kutyamenhelyeknek ajándékozták. Ezenfelül a fenntarthatóság jegyében törekednek a takarékosságra. Így szelektíven tárolják a hulladékot, ősszel betakarítják a vadgesztenyét, amelyet gyógynövény-felvásárlónak továbbítanak, és az esővizet is gyűjtik a növények locsolásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában