Farsang

2020.02.17. 11:14

Idén új jelmezek is hódítanak a megyei gyermekeknél

Az elmúlt évekhez képest csökkent ugyan a jelmezkölcsönzőkben az érdeklődés, de még mindig sokan keresik a minőséget és a személyre szabott darabokat – számolt be hírportálunknak Kovarszki Éva jelmezkölcsönző-tulajdonos. Hozzátette, a beöltözés még mindig az óvodások körében a legnagyobb divat.

Vásári Erzsébet

Fotó: Lehoczky Peter

Kovarszki Éva elmondta, az óvodai és iskolai farsangi mulatságok java még most indul be, de a jelmezeket a legtöbben már hetekkel ezelőtt lefoglalták a kölcsönzőkben, hogy gyermekük biztosan a kedvenc karaktere bőrébe bújhasson néhány órára. A legkelendőbbek a fiúknál idén is a Transformers- és a Star Wars-filmekben feltűnt szereplők jelmezéről, ruházatáról mintázott darabok, a lányoknál azonban egyre nagyobb teret hódít a vámpír-, ördög- és zombilányruha.

A jelmezeket a legtöbben már hetekkel ezelőtt lefoglalták a kölcsönzőkben /Fotók: Lehoczky Péter/

Természetesen a kisebbeknél itt is évről évre visszatér a hercegnő, főként a jégvarázsos Anna- és Elsa-öltözet.Kiemelte, meglepődve tapasztalta, hogy a fentieken túl most sokan keresik még a cowboyos, illetve állatos jelmezeket is, melyeket ritkábban kölcsönöztek az elmúlt években. Utóbbiakból is főként nagyobb méreteket szeretnének, ami kisebb fejtörésre ad okot, hiszen inkább kisebbek vannak forgalomban belőlük.

Beszámolójából továbbá kiderült, a felnőtteknél is jelen van a beöltözési kedv, ők a páros jelmezeket keresik, ilyenek például a Piroska és a farkas, a Superman és Supergirl, török nő és férfi, Cézár és Kleopátra, valamint a kalózok és kalózlányok.

A korai foglalásra visszatérve elmondta, a visszatérők már tudják, hogy érdemes a farsangi buli időpontjának kihirdetése után rögtön betérni a kölcsönzőbe, mert a kelendőbb jelmezekhez csak így juthatnak hozzá. Persze még most is bőven akadnak olyanok, akik máról holnapra szeretnének bérelni, nekik azonban már jóval kisebb választék marad.

Végül az idei forgalomról elmondta, a korábbi évekhez viszonyítva csökkenést tapasztal, ami meglátása szerint a megnövekedett megvásárolható jelmezkínálatnak tudható be. Az árak és a minőség azonban még mindig sokakat vonz a kölcsönzőkbe, hiszen az ott bérelhető darabok a minőségi, drágább verziókból vannak összeválogatva, illetve a legtöbb helyen még személyre is alakítják azokat. A kölcsönzési díjakról megtudtuk, a gyermekmaskarák ára – a tartozékok számától és az anyag sokaságától függően – 1500-2500 forint között, míg a felnőtt 3000 forintért érhető el.

Szilágyiné Solymosi Mária, a gyulai Németvárosi Óvoda intézményvezetője elmondta, több mint 27 éve folyamatosan tartanak farsangi mulatságokat az óvodában, melyeket minden évben egy-két hetes felkészülési időszak előz meg. Ezalatt német és magyar nyelven is rövidebb produkciókat, verseket, mondókákat tanulnak meg a gyerekek, a szerepeket pedig korosztálytól függően osztják fel köztük. A műsort mindig a gyermekekkel együtt tervezik meg az óvodapedagógusok; szerveztek már cirkuszi bemutatót, meseelőadást, de komolyabb zenés-táncos műsort is. Hozzátette, természetesen álarcokat, kalapokat és különböző kiegészítőket is készítenek a csoportfoglalkozásokon, amiket aztán büszkén viselnek a buli napján alkotóik.

Az idei trendekről elmondta, náluk most a Pókember-, a seriff-, a pillangó- és a hercegnőjelmezek az óvodások kedvencei, de mindig vannak olyanok, akik ki szeretnének tűnni a tömegből, ezért kedvenc állatuknak vagy gyümölcsüknek öltöznek be.

Együtt búcsúztatják a telet

Szilágyiné Solymosi Mária elmondta, óvodájukban néhány éve úgy döntöttek, farsangi mulatságukat mindig a húshagyókedd előtti szombatra szervezik, hogy a szülők is együtt búcsúztathassák a telet a gyermekeikkel. Ilyenkor az anyukák, apukák és nagy tesók is beöltöznek, majd természetesen a versenyjátékokban (például zsákban futás, talicskázás) is részt vesznek. Továbbá hozzátette, a bulit követő héten elégetik a kiszebábot is, a hagyományokhoz híven zajkeltő eszközök kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában