Díjat nyert Szkopjéban

2020.02.29. 07:30

Az orosházi diák alkotásain is megjeleníti sajátos látásmódját

Jakó Barbara, az orosházi Táncsics gimnázium diákja egy nemzetközi rajzversenyen utasított mindenkit maga mögé.

Cs. I.

A szkopjei Gyermek Művészeti Központ a helyi fővárosi önkormányzat támogatásával 45 éve minden no­vember 13-án, a város felszabadításának napján nemzetközi gyermekrajz-kiállítást rendez óvodás-, általános és középiskolás korú gyerekek alkotásaiból.

A szervezők eljuttatták Magyarország szkopjei nagykövetségéhez a részvételi felhívást, szerették volna, ha magyar pályaműveket is láthatnak a kiállításon. A Klebelsberg Központ közvetítésével rajztanárok is kézhez kapták a pályázati lehetőséget. Orosházán a Táncsics gimnázium pedagógusa, Varga László tehetséges tanítványainak továbbította ezt.

– Már javában a vakáció heteit töltötték a diákjaim, de reméltem, hogy lesz, akinek felkelti az érdeklődését. Többen próbálkoztak. Jakó Barbara – akkor a 10. évfolyam végén – látott benne fantáziát, és elkészítette pályamunkáját – nyilatkozta a minap a felkészítő tanár, miután megérkezett a Barbara győzelméről árulkodó oklevél.

Az orosházi Jakó Barbarának tanára, Varga László továbbította a nemzetközi pályázat kiírását /A szerző felvétele/

A diáklánytól nem áll távol az alkotás, a képzőművészetekben jártas, hiszen a diákalkotók tavaszi Táncsics galériáján minden évben bemutatkozik.

– Nem volt a felhívásban konkrét téma megjelölve. Először a globális felmelegedés, majd a nemzetközi kapcsolatok, a művészet, mint közös nyelv ötlött fel bennem. Végül az utóbbi mellett döntöttem, és elkészítettem akriltechnikával a Kapocs című munkámat. Két vásznat dolgoztam egymásra, a hátsó képből így még hatásosabban emelkedik ki a mondanivaló, a lány és az irodalom, a zene, a színház. Azok a művészeti ágak, amelyek a maguk eszközeivel képesek nemzeteket összekötni – magyarázta az alkotás folyamatát Barbara.

Mint megtudtuk, a tehetséges diák fontolgatja, hogy művészeti iskolában folytatja tanulmányait, de a bölcsészszak is érdekli. Szülei mindenben támogatják, tehetségét tőlük örökölte. A grafikai munkák mellett szívesen kipróbál számos más technikát. – Távlati elképzeléseim között a színházi díszlet- és látványtervezői szakma megismerése, elsajátítása is szerepel – árulta el a diáklány.

Varga László rajztanár úgy véli, Barbara sajátos képi látásmóddal rendelkezik, erre ráéreztek a zsűri tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában