Balesetveszély

2020.02.03. 08:52

Aggódnak a Lencsési egyik zebrája miatt

Hírportálunk olvasója, Thurzó Sándorné, nemrégiben kereste fel szerkesztőségünket, hogy nap mint nap aggódva nézi a Lencsési lakótelep egyik kereszteződését. Ahol, bár lámpák segítik a közlekedést, meglátása szerint az autósok sokszor kellő körültekintés nélkül kanyarodnak rá a Lencsési útra a városrész közelben lévő könyvtára felől

V. N.

Két egyforma jelzés esetén a gyalogosé az elsőbbség /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A békéscsabai nő úgy látja, hogy a járművek vezetői ezzel veszélyeztetik a gyalogosok testi épségét, mert bár az autósoknak ugyancsak zöldet mutat a jelzőlámpa, a KRESZ szabályai szerint nekik kell megadniuk kanyarodáskor az elsőbbséget a járókelőknek.

– Sokszor csak pár méteren múlik, hogy nem történik szerencsétlenség. Ráadásul ezt a gyalogosátkelőt gyakran használják a közeli iskolából hazafelé ballagó kisgyermekek is – árulta el az aggódó olvasónk.

Két egyforma jelzés esetén a gyalogosé az elsőbbség /Fotó: Imre György/

Dr. Feuerwerker Béla címzetes rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, az érintett szakaszon személysérüléssel járó baleset nem történt az utóbbi években. Hozzátette, a szerencsétlenségek, tragédiák oka szinte mindig emberi hiba, szabálytalanság, a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek elenyésző százaléka történik műszaki hiba miatt.

Pap András, a békéscsabai Thermál Autósiskola vezetője azt tapasztalja, hogy az érintett kereszteződésben, bár a gyalogosoknak van elsőbbsége, az autóvezetők igyekeznek minél gyorsabban átérni a zöldön. – Hasonló kereszteződéseknél előfordul, hogy egy veszélyt jelző sárga lámpa villog az autósoknak, felhíva ezzel a vezető figyelmét arra, hogy kanyarodáskor nemcsak neki van zöldje, hanem a gyalogosoknak is, két egyforma jelzés esetén pedig a gyalogosé az elsőbbség – osztotta meg az oktató. Ugyanakkor a szakember szerint, ha külön lenne zöld a gyalogosoknak és az autósoknak, az jelentősen lelassítaná a forgalmat, és csúcsidőben hosszú sorok alakulnának ki a Lencsési úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában