körös-maros nemzeti park

2020.02.19. 14:01

A tavasz közeledtét jelzik a nemzeti park pacsirtái

A néphagyomány szerint, ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor a tavasz is hamarosan beköszönt. A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin már napok óta dalolnak a kikelet hírnökei.

N. T.

Bizonyára az enyhe időjárásnak köszönhető, hogy a vonuló mezei pacsirták a szokásosnál korábban tértek vissza. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a Kígyósi-pusztán már február 12-én meghallották az első pacsirtaszót. Azóta a napsütéses időszakokban egyre több helyen csendül fel az ének. A hímek így akarják kijelölni a saját területüket.

/Fotó: Dr. Kalotás Zsolt/

A mezei pacsirtát könnyebb meghallani, mint meglátni. Egyrészt azért, mert „terepszínű” (földön fészkelő madárról lévén szó, erre nagy szüksége is van), másrészt azért, mert csak akkor énekel, ha nagyon magasra (60-80 méterre) felszáll, s ilyenkor már nehezen látható. Odafent szárnyát rezegtetve, ciripelésre emlékeztető, mégis dallamos hangot hallat. Akár fél órán keresztül is képes megállás nélkül dalolni, miközben leendő költőhelyét kémleli. Jellegzetes énekének nincsenek ismétlődő strófái, hangot hangba öltve, folyamatosan változtatja a dallamot.

/Fotó: Szél Antal István/

Magyarországon egy másik pacsirtafaj, a búbos pacsirta is honos. Könnyű őket megkülönböztetni, mivel utóbbinak egy jellegzetes, hetyke toll búb van a feje tetején. Míg a mezei pacsirta a településektől távoli mezőkön fészkel, addig búbos társa kedveli az ember közelségét, a városokban él és télire sem vonul délebbre. A búbos pacsirta a földön énekel, a mezei pedig csak a magasban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában