Ismerkedj 7 percben

2020.02.15. 09:44

A szarvasi könyvtárban randizhatnak

A hazai könyvtárak közül úttörő feladatra vállalkozott a szarvasi városi könyvtár. A polcok között most nem csak kedvenc könyveikre lelhetnek rá a betérők, de akár életük párját is megtalálhatják az Ismerkedj 7 percben elnevezésű kezdeményezés során.

Balázs Anett

A könyvtár programpalettája az utóbbi években egyre szélesebbre nyúlt, lehetőséget kínálva arra, hogy az intézménybe ne csak az olvasás, a könyvek miatt látogassanak el a vendégek, hanem kulturális, közösségi térként is igénybe vegyék a termeket. Az eddig csak az ország három nagyvárosában – Szegeden, Debrecenben és Budapesten – elérhető „rapid randi” társkereső megszervezésének ötlete a könyvtár két munkatársa, Szloszjár Edit és Molnárné Pető Beáta fejéből pattant ki.

– Tavaly Békéscsabán, egy szakmai napon Kovácsné Koreny Ágnes a közösségvezérelt könyvtárakat mutatta be. Elsősorban a külföldi jó gyakorlatokról kaphattunk képet és egyúttal inspirációt is. Itt hangzott el, hogy a nagyvilágban, például a skandináv országokban vannak könyvtárak, ahol rapid randikat szerveznek. Már az előadás közben eldöntöttem, hogy ez egy olyan program, amit mi is megvalósíthatnánk. Különösebb eszköz- és forrásigénye nincs, csupán szervezési munka kell hozzá, és olyan programot tudunk nyújtani, amely a településünkön még nem volt, és olyan embereket érünk el vele, akik nehezen ismerkednek, kezdeményeznek szórakozóhelyeken, de a könyvtár kötetlensége, szellemisége ezt a gátat áttörheti – árulta el az előzményeket Szloszjár Edit.

Szloszjár Edit és Molnárné Pető Beáta mentő kérdésekkel is készül ha elakadna a beszélgetés /A szerző felvétele/

Kolléganőjével, Molnárné Pető Beátával nem is vártak sokat a megvalósításra. No­vemberben egy felmérő kérdőívet tettek közzé a könyvtár közösségi oldalán, amelyre közel félszázan mutattak érdeklődést. A rapid randi lényegi eleme, a gyorsaság – azaz, hogy hétperces beszélgetést követően cserélődnek a partnerek –, a szervezésben is megmutatkozott. Ennek köszönhetően Tusjak Bea mentálhigiénés szakember bevonásával az első ismerkedős programot január végén rendezték a 36-50 éves korosztály számára.

– A második társkereső este, amely a napokban zajlott, a 18-35 éves korosztálynak szólt. Tizenketten regisztráltak, itt nagyobb volt a lelkesedés az erősebbik nem részéről, napokkal az esemény előtt betelt a fiúk helye – fogalmazott Szloszjár Edit, ügyelve a diszkrécióra. Hozzátette, a fiatalabb korosztálynak szervezett programon a beszélgetések után kisebb társasozásra is meghívták a résztvevőket, melyet követően elkezdődött egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés.

A szervezők házigazdaként azt tapasztalták, hogy pozitív élményekkel térnek haza a résztvevők. Érdekesnek találták, hogy a fiatalok is keresik a jó társaságot, a személyes kapcsolatokat, szívesen vesznek részt közösségépítő programokon. A könyvtár és immár Ámor munkatársai azt is megállapították, hogy a fiúk sokkal bátrabbak, megbízhatóbbak, és komoly szándékkal érkeztek a programra. Úgy vélik, a fiatalabb lányok lazábbak, könnyelműbbek, vagy éppen félénkebbek, és megfutamodtak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a legközelebbi rapid randi az igényeknek megfelelően az 50 év feletti korosztálynak szól majd. A március 7-ei találkozóra kizárólag komoly szándékúak ­regisztrációját várják a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában