Balesetveszély

2020.01.05. 15:20

Zavarja a gyulaiakat az erős forgalom

Komoly kérdéseket vet fel a gépkocsik évről évre gyarapodó száma. A megyében is olyan utcákon, olyan szakaszokon nőtt meg jelentősen a forgalom, ahol korábban erre nem lehetett számítani. A gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén is több ilyen téma került napirendre az interpellációk során.

Papp Gábor

Vigné Fábián Diána az Ajtósfalvától Póstelek felé vezető úton közlekedők problémáival kapcsolatban fogalmazta meg észrevételeit. Mint elmondta, a szakaszon haladók nehezen tudnak bejutni a városba, a munkahelyükre és az oktatási intézményekbe, mivel a földút a csapadékos időben szinte használhatatlanná válik. Ezért javasolta, hogy ha lehetséges, töltsék fel törmelékkel az utat.

Virányi István, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnöke az elhangzottakra reagálva kiemelte, társaságuk Kígyósi úti telephelyén hozzávetőlegesen 400 tonnányi törmelék található, amelyből tudnak a területre szállítani, és amit általában egyébként is útalapok javítására használnak.

A Jász Lukács utca lakói levelet írtak, szerették volna elérni, hogy a nagy forgalom miatt egyirányúsítsák az utcájukat /Fotó: Kiss Zoltán/

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a mérnöki osztály szakemberei megvizsgálták, hogy milyen vonzatai lennének egy esetleges útépítésnek, ám a költségek rendkívül magasra rúgnának.

Veres András ugyancsak utak és utcák problémáival kapcsolatban interpellált. Mint kifejtette, a Köröspart utcában – a Gyep utcától az Első utcáig tartó részen – nincsen járda. Az ott élők a kerítés mögül kilépve az úttesten találják magukat. A lakók meglátása szerint az autóvezetők nem mindig kellő körültekintéssel közlekednek, és ezzel párhuzamosan azt is jelezték a képviselőnek, hogy nem tartják megfelelő megoldásnak a sebességkorlátozó tábla kihelyezését sem.

Veres András ezután ismertette a Jász Lukács utca lakóinak levelét, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy az utcában hajnaltól késő estig balesetveszélyes mértékben megnőtt a forgalom. Gyakran feltorlódik a kocsisor a Tesco lámpás kereszteződésétől az autószervizig. A lég- és zajszennyezést, a gyalogosok egyre nehezedő átjutását az egyik oldalról a másikra, valamint a parkoló autók növekvő számát ugyancsak megemlítették. Elkerülő út építését, illetve addig a forgalomcsökkentés érdekében az utca egyirányúsítását javasolták.

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője válaszában felelevenítette, hogy a helyi adottságok, a helyhiány miatt nem épült annak idején járda a Köröspart utcában, ahol hat ingatlan található. Az egyirányúsítást nem javasolták, hiszen akkor az első három ház elé összpontosulna a forgalom.

A Jász Lukács utcában 10 tonnás súlykorlátozás, valamint 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, emellett a páros oldalon tilos a megállás. Megvizsgálták a helyzetet a rendőrség és közlekedési szakemberek bevonásával, és az egyirányúsítást ebben az esetben sem javasolták. Az ugyanis csak akkor lenne célravezető, ha egy másik utcát is egyirányúsítanának, amelyen keresztül a forgalmat a Csabai útra vezetnék, ám ilyen kapacitású szakasz nincs a közelben.

A szabályok betartása sokat segítene

A városban 14 ezer autó közlekedik, ezerötszázzal több mint 2010-ben. A főközlekedési útvonalakon, gyűjtőutakon már csak ezért sem tilthatják meg az áthaladást, így a Jász Lu­kács utcán sem. A szakaszt Törökzugból és a közeli kertvárosi részekről is sokan használják. Egy elkerülő út építése milliárdot meghaladó költség lenne, amihez bár van szabályozási terv, de a város saját forrásból nem tudná finanszírozni a fejlesztést.

Dr. Ökrös István egyik felvetéseként elmondta, az Október 6. tér környékén sokan nagy sebességgel hajtanak át, szintén veszélyt okozva. A lakók lassítótáblát szeretnének ennek ellensúlyozására. Dr. Görgényi Ernő elmondta, természetesen lehet szó tábla kihelyezéséről, de az önmagában nem jelent megoldást, emellett pedig az utca szélessége sem indokolja mindezt. További problémának nevezte, hogy a rakodóterületeken magánszemélyek is parkolnak. Hangsúlyozta, ha betartanák a szabályokat, nem lennének gondok a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában