autópálya-matrica

2020.01.17. 13:50

Szomszédos pályákon autóznak a Békés megyeiek

Főként a szomszédos és a Pest megyére érvényes éves autópálya-matricákat vásárolták tavaly a Békés megyei autósok, de a legtöbb a heti vignettákból kelt el. Megyénkben ugyan már van autóút, de jelenleg nem díjköteles, és várhatóan nem is lesz az, amíg az M44-es közvetlenül nem kapcsolódik az M5-ös autópályához.

Busi Ottó

20200106 Szeleste Autópálya felhajtó Szelesténél Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Közel negyvenezer autópálya-matricát vásároltak az autósok tavaly Békésben. Legalábbis a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NUSZ) békéscsabai ügyfélszolgálatán és a megyében lévő viszonteladó partnereknél több mint 39 ezer darabot értékesítettek – tájékoztatta hírportálunkat a társaság. Ebből mintegy 28 ezer darab heti, 5400 darab havi, 3800 darab megyei, 1700 darab éves, 250 darab heti motor- és 30 darab havi motortípusú vignetta volt.

Ha valaki matrica nélkül hajt autópályára, egy órán belül bírság nélkül pótolhatja mulasztását /MW illusztráció/

A járműkategóriákat tekintve az elmúlt évben – az országos adatokhoz hasonlóan – a legtöbb, körülbelül 34 ezer darab e-matricát D1 kategóriára vették az úthasználók, ezek a vignetták a legfeljebb hét személy szállítására alkalmas járművekre vonatkoznak, jellemzően a személyautókat jelenti.

Ezenfelül a matricákból 4300 darabot váltottak D2 (nagyobb autók, lakóautók) kategóriájú járműre, 460 darabot U (utánfutó) kategóriára, valamint 280 darabot D1M (motorkerékpár) és 260 darabot B2 (autóbusz) díjkategóriába tartozó járműre. A NUSZ hozzátette, ezen kívül vélhetően sokan vettek még e-matricát Békés megyében online vagy telefonon is.

A hírportálnknak küldött adatokból az is kiderül, hogy a Békés megyei autósok tavaly mely autópályákra vettek leginkább matricát. A Pest megyére érvényes e-matrica volt a legkelendőbb, mintegy 1650 darabot vásároltak belőle az autósok. A megyei matricák értékesítésében a második helyen a Bács-Kiskun megyei e-matrica állt körülbelül 1150 darab eladott példánnyal, a harmadik legnépszerűbb pedig a Csongrád megyére érvényes e-matrica volt, mintegy 550 darabbal.

Érdekesség, hogy bár a Békés megyében vásárolt matricatípusok megoszlása hasonló az összes e-matrica-vásárlás megoszlásához, a megyei matricák értékesítése némileg eltér attól: míg országosan az eladottak 14 százalékát teszik ki a megyei vig­netták, a Békés megyében értékesített e-matricáknak mindössze 10 százaléka adódik össze ezen jogosultságokból.

Egy másik érdekesség, hogy tavaly az összes vásárláshoz képest sokkal kisebb arányban vettek e-matricát külföldi honosságú rendszámra megyénkben: míg az országszerte értékesített e-matricák 43 százalékát vásárolták külföldi felségjelű járműre, addig a szűkebb hazánkban eladott vignettáknak mindössze mintegy 8 százalékát igényelték az autósok nem magyar felségjelű járműre.

Békés megyében jelenleg a használati díjas e-matricás rendszerbe tartozó díjköteles útszakasz nincs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban úgy tájékoztatta lapunkat, hogy mindaddig nem válik fizetőssé az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, amíg az út közvetlenül hozzá nem kapcsolódik az M5-ös autópályához.

Matrica nélkül a pályán?

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Ha mégis pótdíjat kell fizetni, akkor ennek összege függ a díjkategóriától, illetve attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül (ebben az esetben például a D1 kategória alap pótdíja 14 ezer 875 forint, de hatvan napon túl már közel 60 ezer).

Vannak ugyanakkor pótdíjat csökkentő tényezők. Így például, ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája vagy a rendszám legfeljebb három karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíjkülönbözetet kell megfizetni, illetve a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1490 forint) kell megtéríteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában