szavazási eredmény

2020.01.13. 10:59

Olvasóink többsége hisz a megelőzés fontosságában

A tél és eképpen a fűtési szezon közepén járunk, amely számos veszélyt rejt. Hírportálunkon többször beszámoltunk olyan esetekről, amikor a szén-monoxid-érzékelőnek hála nem történt tragédia. Előző héten arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink miként vélekednek az érzékelő használatáról. Meglepő eredmény született.

H. D.

Szén-monoxid érzékelő

Forrás: MW illusztráció

Fotó: AS

[eweb-voting id="2421945"]

A szén-monoxidot a köznyelv „csendes gyilkosként” emlegeti. Nem véletlen, hiszen az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely a tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A leggyakrabban a fűtési időszakban okozhat mérgezést, melynek tünetei könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

Előző heti szavazásunk során arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink hogyan vélekednek a szén-monoxid-érzékelő használatáról és egyúttal a megelőzésről. Meglepő módon kiegyenlített, viszonylag szoros végeredmény született.

Olvasóink többsége, 42 százaléka akként nyilatkozott, hogy már rendelkezik érzékelővel, hiszen a biztonságot mindennél fontosabbnak tartja.

Érdekes, hogy 37 százaléka a voksolóknak teljes mértékben elzárkózik a készülék felszerelésétől, hiszen nem is tervezik annak beszerzését. Talán ők háztartásukból teljesen száműzték a gázfűtést?

A szavazatot leadó olvasók 19 százaléka még nem rendelkezik szén-monoxid-érzékelővel, azonban tervezi annak beszerzését, 2 százalék viszont saját bevallása szerint nem ismeri a készülék előnyeit.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, központi oldalán közzé is tette a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listáját. Ide kattintva ön is informálódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában