Békés megye

2020.01.21. 15:25

Ellenálló fajtákat érdemes választani a kertekben

A január az időjárás miatt pihenőt jelent a természetnek és a kiskerteket megművelőknek.

Ny. L.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke ugyanakkor néhány praktikus tanácsot adott a tavaszi munkák előtt.

– Érdemes tájékozódni, válogatni a növényfajtáknál – hangsúlyozta. – Válasszunk rezisztens (ellenálló) fajtákat, melyek nem érzékenyek a fagyra, és bírják a talajviszonyainkat. Figyeljünk arra, hogy önporzó-e a fajta, vagy kell mellé porzónövény.

Hankó János kiemelte, fontos, hogy mekkora a tenyészterület igénye (sor- és tőtávolság), mennyire fogékony a fajta a betegségekre. A bogyósoknál (ribizli, köszméte, málna, szeder) dönteni kell arról, hogy a bokrot vagy a magastörzsű növényt részesítjük-e előnyben. Lassan készülhetünk a metszésre is. A gyümölcsfáknál az első öt év nagyon fontos időszak a koronakialakításnál, hiszen ez határozza meg, illetve egyszerűsíti a termesztést.

Enyhe, fagymentes időben kezdhetünk az alma- és körtefáknál.

– A szőlőnél szintén lényeges, hogy a fajták ellenállók legyenek, ezzel is csökkenthetjük a vegyszeres védekezések számát – ecsetelte az elnök.

– Ismerni kell az adott fajtát, mert a metszés – ami lehet hosszú vagy rövid – befolyásolja a termés mennyiségét. Óvatosan és fenntartással kezeljük az új fajtákat, és olyanokat válasszunk, melyeknek van már itthon irodalma. Ez annyit jelent, hogy minimum 6-7 év megfigyeléssel, gyakorlati tapasztalattal „ellátott” a fajta, így biztosan tudjuk, hogy a mi klímánkban, talajunkon megfelelően terem és fejlődik a növény, az élettartama sem lesz rövid. A faiskolákban kérjék ki a szakemberek véleményét. A gyökércsomagolt növényeknél nem látjuk, hogy mekkora, milyen fejlettségű, sérült-e vagy nem a gyökér, mennyi a hajszálgyökere, ami elengedhetetlen a megmaradásához. Megvásárolhatjuk a műtrágyát, a növényvédő szereket is sorban állás nélkül. A kamrában tárolt burgonyáról leszedhetjük a csírákat, a gyümölcsöket válogassuk át!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában